Wonen

"Brede, groene dijk" in noorden van Groningen dankzij klei gewonnen uit slib in Dollard

Waterschap Hunze en Aa’s en EcoShape zijn gestart met voorbereidende werkzaamheden voor het proefproject Brede Groene Dijk. De zeedijk langs de Dollard wordt over een lengte van 750 meter verbreed met klei, die is gemaakt van slib uit het Eems-Dollardgebied. Door dit slib te winnen wordt het water helderder, en komt er dus klei vrij om de dijk mee te versterken.


Leestijd: 1 minuut

Aanleg Brede Groene Dijk langs de Dollard van start
Aanleg Brede Groene Dijk langs de Dollard van start

De zeedijk langs de Dollard moet worden versterkt om ook in de toekomst veilig te blijven. Als proef wordt de dijk vanaf half mei over een lengte van 750 meter verbreed met klei, die is gemaakt van slib uit het Eems-Dollardgebied.

Door uitgebreid onderzoek is inmiddels veel informatie over de sterkte van deze klei verzameld. EcoShape gaat het proefproject 3 jaar lang monitoren. Als de proef een succes blijkt, dan versterkt het waterschap ook de rest van de dijk op deze manier.

Het plan is om daarvoor kleirijperijen langs de zeedijk aan te leggen. De klei is dan al op de locatie waardoor transport niet nodig is.

Op de locatie van de Brede Groene Dijk komt een informatiepunt. Op de website www.hunzeenaas.nl/brede-groene-dijk staat meer informatie over dit project.