Wonen

Escape Caravan moet helpen bij begrip voor laaggeletterdheid

Om medewerkers van de gemeente, provincie, UWV, GGD en het UMCG te laten ervaren hoe lastig het is om niet te kunnen lezen en schrijven, toert van 16 tot en met 19 april de Escape Caravan door Groningen.


Leestijd: 1 minuut

In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. In de gemeente Groningen gaat het om 9 procent van de inwoners, dat gaat om ruim 15.000 Groningers.  

Volgens wethouder Carine Bloemhoff helpt de escape caravan mensen ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn, zodat zij rekening leren houden met deze bewoners. “Bijvoorbeeld dat je beseft dat mensen onze brieven niet begrijpen, zelfs wanneer je makkelijke woorden gebruikt”, zegt de wethouder. 

De Escape Caravan zal deze week langs verschillende locaties van de gemeente toeren zodat alle medewerkers kunnen ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. 

Toen de escape caravan op de Grote Markt stond, konden wethouder Bloemhoff en gemeentesecretaris Christien Bronda alvast even proberen. “We hebben enorme onmacht en frustratie ervaren in de caravan, maar we werden niet boos op elkaar”, zei Bronda na afloop. “Hoe vaak we een tekst ook lazen, begrijpen lukte niet”, zegt de wethouder. “Dan pas begrijp je wat voor hulp iemand nodig heeft die laaggeletterd is. Zonder tips van de spelleider waren we er niet uitgekomen.”