Wonen

Fietser Petra: “Je moet tóch naar je werk dus waarom niet lekker op de fiets”

Petra Fieten gaat dagelijks met de speed pedelec van Assen naar haar werk in Groningen. “Het is een winwin-situatie”, zegt Petra tegen Groningen Bereikbaar. Drie dagen in de week fietst ze op haar speed pedelec van haar woning in Assen naar haar werk in het UMCG in Groningen, ruim 30 kilometer verderop. “Je moet tóch naar je werk dus waarom dan niet lekker op de fiets? Dan heb je meteen je portie beweging gehad én het is vaak nog sneller ook.”


Leestijd: 3 minuten

Fietser Petra: “Je moet tóch naar je werk dus waarom niet lekker op de fiets”
Fietser Petra: “Je moet tóch naar je werk dus waarom niet lekker op de fiets”

Petra Fieten woont met haar vriend en kinderen in Assen. Op maandag, dinsdag en vrijdag werkt ze in het UMCG in Groningen als verpleegkundig consulent op de afdeling hematologie. “Ik begeleid mensen, en vaak ook hun familie, die een stamceltransplantatie moeten ondergaan”, zegt ze daarover. De overige dagen is ze druk met haar gezin én met haar pas opgerichte bedrijf Fietaal leefstijlcoaching, waarmee ze onder andere powerwalk-lessen organiseert en mensen adviseert en begeleidt bij gezond leven.

Het moge duidelijk zijn: gezond leven en een gezonde leefstijl is voor Petra, helemaal met haar achtergrond, heel belangrijk. Het is dan ook niks nieuws dat ze fietsend naar haar werk gaat. Vóór de coronapandemie ging ze in de lente en zomer op de racefiets en met slechter weer met de trein, maar anderhalf jaar geleden heeft ze voor het woon/werkverkeer de racefiets verruild voor een speed pedelec, die ze least bij Egberts Fietsen.

Sneller dan met de auto

“Op een gegeven moment kreeg ik vanuit mijn werk de mogelijkheid om via Groningen Bereikbaar eens een weekje een speed pedelec uit te proberen. Ik wist al op de eerste dag: dit is het voor mij!”, klinkt het enthousiast. “Het grote voordeel van zo’n speed pedelec is de snelheid”, gaat ze verder. “Met de racefiets was ik afhankelijk van de windrichting, minimaal een uur onderweg. Met mijn speed pedelec ben ik maximaal 50 minuten onderweg, soms fiets ik het zelfs in 45 minuten", zo vertelt ze.

Ze is daarmee sneller op haar werk dan als ze de auto zou pakken, rekent ze voor. “Dan moet ik eerst m’n auto parkeren bij de P+R in Haren, en vanaf daar nog weer met de bus naar het UMCG.”

Toch, die kortere reistijd is niet eens de voornaamste toegevoegde waarde van het fietsen, vindt Petra. “Ik word er vooral heel rustig van. Het werkt enorm ontspannend. Je kunt op de fiets nog eens rustig te dag doornemen en wat mijmeren: gewoon je gedachten lekker laten gaan.” Bovendien, het scheelt ook nog eens een hoop ergernissen met alle werkzaamheden aan de weg. “En: je komt altijd fris en fruitig op je werk aan! Eerlijk waar, ik zit echt altijd met plezier op de fiets."

Sinds Petra de speed pedelec in de schuur heeft staan, is ze één keer met de auto geweest, maar dat was dan ook de enige uitzondering. “Toen sneeuwde het, en was het gewoon te gevaarlijk om op zo’n snelle fiets te stappen”, verduidelijkt ze. Maar regen, kou, harde wind? Petra laat zich er niet door weerhouden. “Je kunt je op alle weertypes kleden, zeg ik altijd maar.”

Nooit meer anders

Nu de Assense een speed pedelec heeft, wil ze nooit meer anders. Al is het wel wennen om te fietsen op zo’n razendsnelle fiets, die met gemak 47 kilometer per uur kan halen. “Ik heb mijn hele leven gefietst, ook op de racefiets, dus ik ben wel wat gewend. Maar fietsen op een speed pedelec is wel iets wat je moet leren: je gaat razendsnel en lang niet alle weggebruikers houden daar rekening mee. Het is de kunst anticiperend te fietsen en je snelheid aan te passen aan je omgeving: in de stad ga ik bijvoorbeeld meestal niet harder dan 30.”

De afstand tussen haar huis in Assen en het UMCG in Groningen bedraagt zo’n 31 kilometer. Een groot deel daarvan zou Petra over de fietssnelweg kunnen fietsen, maar het laatste stuk – vanaf Yde/De Punt – pakt ze het ‘gewone’ fietspad en soms ook gewoon de straat. “Je mag gewoon op straat rijden, al zijn niet alle automobilisten zich daarvan bewust. Het is dus wel oppassen geblazen. Niet voor niets draag ik in de herfst en winter, als het korter licht is, altijd een lichtgevend hesje.”

Favoriete plekjes onderweg heeft Petra niet. Wél favoriete momenten: zonsopgang en -ondergang. “Dat is een prachtig gezicht. Ik vind dat dan echt genieten als je ’s ochtends in alle vroegte en rust de zon op ziet komen. Ik ben al heel wat keren gestopt om een foto te maken.”