Wonen

Flink hoger aantal schademeldingen na drie bevingen

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft sinds de aardbeving van dinsdagmiddag bij Loppersum zeker 1.000 schademeldingen binnengekregen. Sinds dinsdag waren er in de provincie drie stevige aardbevingen.


Leestijd: 2 minuten

Schadeloket maakt 368.000 euro over naar verkeerde bankrekeningnummers
Schadeloket maakt 368.000 euro over naar verkeerde bankrekeningnummers

Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen wordt het grootste deel van de extra meldingen veroorzaakt door de beving bij Loppersum, die een kracht had van 2.7 op de schaal van Richter. De bevingen bij Hellum (1.8) en Startenhuizen (2.3) die daarop volgden hebben vooralsnog niet geleid tot een sterke toename van het aantal meldingen. 

Ruim 60 procent toename
Al met al is het aantal meldingen ten opzichte van de week ervoor ruim 60% hoger. Toen kwamen er in dezelfde periode 622 schademeldingen binnen. Dat percentage is sinds vrijdag niet veranderd. Vooralsnog lijkt de invloed van de beving bij Startenhuizen op deze groei beperkt te zijn. Uit de directe omgeving van het epicentrum zijn tot nu toe 3 schademeldingen ontvangen.

Mogelijk acuut onveilige situaties
Het aantal meldingen van mogelijk acuut onveilige situaties sinds de beving bij Loppersum is met 11 onveranderd gebleven. Daarvan bleken er tot nog toe 2 gegrond. Zoals eerder bericht, lagen deze op respectievelijk zo’n 20 en 40 km van het epicentrum van de beving bij Loppersum. Daarbij ging het in het eerst geval om loslatend metselwerk tussen twee gebouwen en in het tweede geval om de achtergevel van een boerderij. Er is snel actie ondernomen om beide locaties te veilig te stellen.

Telefoonlijnen opengesteld
Het IMG heeft vanwege de beving van afgelopen nacht de telefoonlijnen opengesteld. Normaal gesproken zijn de telefoonlijnen op zon- en feestdagen niet bemenst. Maar na de beving van vanochtend vroeg willen we bewoners die daaraan behoefte hebben een luisterend oor bieden en de gelegenheid geven hun hart te luchten of specifieke vragen te stellen. Mensen kunnen tot 16.30 uur bellen met ons gratis telefoonnummer: 0800 4444 111.

Schade melden
Bewoners die schade constateren aan hun huis of gebouw kunnen deze schade bij ons melden via website of telefoon. Wie vermoedt dat er een acuut onveilige situatie is ontstaan, kan dit hier ook melden. Als er sprake is van een direct levensbedreigende situatie, is het altijd beter het alarmnummer 112 te bellen.