Wonen

Gedichten van jongeren op Groningse gebouwen

Van dinsdag 7 december 2021 tot donderdag 6 januari 2022 verlichten gedichten van jongeren opvallende gebouwen en locaties in de gemeente Groningen, waaronder het Groninger Museum. De verlichte gedichten zijn onderdeel van het poëzieproject Poetry by Night. Ook zijn de gedichten te lezen op lichtkubussen en posters in de wijken en dorpen. De gedichten zijn geschreven door jongeren van 10 tot 18 jaar.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Groninger Museum
Foto | Groninger Museum

De officiële start van Poetry by Night is dinsdagavond 7 december buiten bij het Groninger Museum. Dan openen kinderburgemeester Samuel en burgemeester Koen Schuiling het project door het eerste gedicht op het museum te laten projecteren. Het gaat om het gedicht van Esmee Slobben (13) van het Montessori Lyceum. Stadsdichter Myron Hamming is gastheer. 

De gedichtenprojectie vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar plaats, onder de nieuwe naam Poetry by Night. Doel is het tegengaan van ontlezing en het stimuleren van jongeren om met tekst en taal bezig te zijn. Het thema is dit jaar ‘dromen’. Een jury zocht de mooiste gedichten uit voor publicatie en projectie. Ze worden in het donker geprojecteerd op het Groninger Museum en drie andere gebouwen in het centrum Groningen, Haren en Ten Boer. Ook zijn dichtregels te lezen op de lichtkrant in het Groninger Forum, op posters in etalages en in bussen. Alle gedichten zijn van de hand van jongeren, op één na: het gedicht dat Myron Hamming schreef voor Lutje Lokaal.