Wonen

Gemeente waarschuwt voor structureel tekort ondanks miljoenenoverschot

De gemeente Groningen heeft het jaar 2023 afgesloten met een overschot van 22,7 miljoen euro op de begroting van 1,4 miljard euro. Dit bedrag wordt gereserveerd voor de begroting van 2025.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Gemeente Groningen
Foto | Gemeente Groningen

De gemeente waarschuwt echter dat dit resultaat een vertekend beeld geeft van de werkelijke gemeentefinanciën voor de komende jaren. Vanaf 2026 is er sprake van een structureel tekort, veroorzaakt door landelijke kortingen op het gemeentefonds. Hierdoor zullen gemeenten jaarlijks minder geld ontvangen.

“Door de forse korting ontvangen we minder middelen dan nodig. Dit dwingt ons tot keuzes,” zegt Mirjam Wijnja, wethouder van financiën van de gemeente Groningen. Ze vindt dat het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB geen duidelijkheid geeft over de verstrekking van voldoende extra geld om de financiële problemen van gemeenten op te lossen. “Als we niet krijgen waar we recht op hebben, kunnen we niet doen wat we moeten doen. Daarom blijven we aandringen op een structureel toereikende financiering vanuit het Rijk.”