Wonen

Gezocht: Groningse objecten en verhalen uit Tweede Wereldoorlog

Het Museum aan de A in Groningen is op zoek naar objecten, documenten en verhalen van Groningers uit de Tweede Wereldoorlog. Inwoners en oud-inwoners van Groningen kunnen dit meenemen naar dit Museum in de Brugstraat tijdens een zogenaamde ‘Groninger Niet Weggooien Tour’ op vrijdagmiddag 3 mei.


Leestijd: 1 minuut

Aan de Groninger Niet Weggooien Tour wordt ook meegewerkt door Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Battlefield Tours, Victory Museum Grootegast en Oorlogsmuseum Middelstum, evenals de Synagoge Groningen.

“Heb je nog een voorwerp uit de Tweede Wereldoorlog waar je meer over wilt weten of een verhaal over wilt vertellen? Kom dan tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour langs bij een van de deelnemende musea! Van brieven en persoonsbewijzen tot speldjes en fietsplaatjes – alles is welkom”, zo laat de organisatie weten.

Tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour gaan bezoekers in gesprek met Tweede Wereldoorlog-experts over hun meegebrachte object(en). De experts vertellen over de opvallende kenmerken en de historische context ervan.

Alle verhalen die tijdens de tour naar boven komen, worden genoteerd en later uitgeschreven. Zo wordt alles goed geregistreerd. De meegebrachte spullen kunnen ondergebracht worden bij een van de betrokken instellingen, die het opnemen in hun collectie. Maar dat hoeft natuurlijk niet; de objecten kunnen ook weer mee naar huis.

(Foto’s: In 2023 organiseerden de deelnemende partijen ook al een Niet Weggooien Tour, dat was een groot succes. Foto’s genomen in het Victory Museum Grootegast, fotograaf: Dave Graanoogst.)