Wonen

Onderzoek: “GroenLinks-PvdA grote winnaar in Groningen”

De GroenLinks – PvdA combinatie wordt in Groningen de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. In de stad Groningen wordt NSC van Pieter Omtzigt op ruime afstand tweede, terwijl de PVV nu ook in Groningen voet aan de grond krijgt en derde wordt. Dat blijkt uit een in Groningen uitgevoerd verkiezingsonderzoek.


Leestijd: 1 minuut

Het betreft een onderzoek van het bureau Onderzoekdoen.nl, in samenwerking met de lokale omroep OOG.

Volgens het onderzoek haalt GroenLinks-PvdA in de stad Groningen 24 procent van de stemmen. In 2021 had deze combinatie nog 16,1 procent van de stemmen.

NSC van Pieter Omtzigt haalt in Groningen 14,1 procent van de stemmen, en de PVV haalt 10 procent.

SP en Partij voor de Dieren doen het ook niet slecht: de SP komt volgens het onderzoek op 9 procent en de Partij voor de Dieren op 7,6 %.

D66 haalt aanzienlijk minder stemmen dan eerder in Groningen: van 23% vorige keer tot 5,1 % nu.

De VVD gaat in Groningen van 13,6% onder Rutte bij de vorige verkiezingen naar 6,6 % nu, onder Yeşilgöz, in deze voorspelling.

De BoerBurgerBeweging komt in Groningen volgens de peilingen uit op 4,8 procent.

Omgerekend naar Kamerzetels

Als de prognoses worden omgezet naar Kamerzetels, en heel Nederland zou stemmen zoals Groningen, hetgeen uiteraard volstrekt niet het geval is, dan zou GroenLinks-PvdA uitkomen op 37 zetels in de Tweede Kamer. Het NSC van Pieter Omtzigt zou dan 22 zetels krijgen, en de PVV 16 zetels.

De SP zou volgens de Groningse stemmers 14 zetels halen en de Partij voor de Dieren 12.

Het volledige onderzoek is terug te vinden op de website van OOG.