Wonen

Groningen is niet de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2020

De gemeente Groningen is niet de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2020 geworden. De gemeente moest de overwinning in de grote finale laten aan de Sociale Verzekeringsbank. Groningen was één van de drie finalisten in de verkiezing van de Vereniging voor Overheidsmanagement.


Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de belangrijkste voornemens van het nieuwe college van B en W van Groningen:
Dit zijn de belangrijkste voornemens van het nieuwe college van B en W van Groningen:

Eigenzinnigheid en daadkracht
De jury roemde de eigenzinnigheid en daadkracht van de gemeente Groningen. De gemeente durft dingen op een eigen manier te doen en te innoveren en experimenteren op belangrijke dossiers. Zoals het verbeteren van de stadsontwikkeling om de leefomgeving van burgers te verbeteren. Dit blijkt verder onder meer uit een Stadjerspas werkend op blockchain, een gemeentelijk wagenpark op waterstofenergie en de totstandkoming van het Groninger Forum.

Groningse mentaliteit
“Het past niet bij de Groningse mentaliteit om over je successen te vertellen”, vertelt de Groningse gemeentesecretaris Christien Bronda. “De reden dat we meededen is dat de verkiezing ons verder kan brengen. Doordat ze in Den Haag, Brussel en op andere plekken weten waar Groningen in uitblinkt, creëren we extra kansen op bepaalde onderwerpen. En nee, we doen natuurlijk niet alles goed. Maar we willen ook graag laten zien waar we succesvol in zijn. Als een van de grootste gemeenten van het land hebben we in die zin ook een voorbeeldfunctie. En we blijven ons verbeteren, dat is onze ambitie.”

Dank aan alle medewerkers
“Ik ben ongelooflijk trots op deze finaleplek”, aldus Bronda. “Ik wil alle medewerkers van de gemeente Groningen heel hartelijk bedanken voor dit prachtige resultaat. Het klinkt misschien cliché, maar het is door gezamenlijke inspanning dat we zo ver zijn gekomen. Het sterke is dat onze medewerkers inwoners en ondernemers betrekken bij beleidsplannen en besluitvorming. Het overgrote deel daarvan raakt mensen in hun leefomgeving en dus vinden we het belangrijk hierbij naar hen te luisteren. Zo werken inwoners en ondernemers indirect mee aan een beter, mooier en toekomstbestendiger Groningen.”

Jongeren
Het initiatief om mee te doen aan de verkiezing van Beste Overheidsorganisatie kwam vanuit het Jongerennetwerk Groningen. Dat is een groep jonge ambtenaren in dienst van de gemeente. Zij schreven een bidbook waarin de eigenzinnigheid en daadkracht van Groningen naar voren komt. Bronda: “Deze jongeren willen graag bij een organisatie horen die positief in het nieuws komt. Trots kunnen zijn op de mooie dingen die gebeuren en dat uitdragen. Ik vind het grandioos dat dit met deze finaleplaats wordt erkend.”