Harm Geert Buiter (Tubbergen 1922 – Groningen 2011) was van 1971 tot 1985 burgemeester van Groningen. Hij gold als een bekwaam en vaderlijk bestuurder. De PvdA-er Buiter werd links en rechts geroemd om zijn verbindende kwaliteiten tussen hem en zijn ‘jongens’(waaronder de toen nog jeugdige wethouders Max van den Berg en Jacques Wallage).
Zo was ook de relatie tussen hem en de Stadjers erg goed. Die kwaliteit spiegelt zich in de plek van dit nieuwe plein die de verbinding gaat vormen tussen het nieuwe Europapark en de rest van de stad, in dit geval de wijk Helpman (waar overigens ooit al veel eerdere Stadgroninger burgemeesters zijn vernoemd, maar waar geen nieuwe straten voorhanden waren of komen).
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog leidde Buiter een verzetsgroep in Almelo, die zich vooral bezig hield met de hulp aan onderduikers en joden. Na de oorlog was hij jarenlang werkzaam in de vakbeweging. In 1956 werd hij internationaal secretaris van de Europese vakbeweging en later was hij actief in het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen. Dat de nieuwbouw van de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werk aan het nieuwe Harm Buiterplein komt te liggen is in dit verband een passende onderstreping.
De weduwe van oud-burgemeester Buiter is door burgemeester Rehwinkel uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de raadsvergadering van 20 juli waar het besluit zal worden genomen om het Harm Buiterplein te benoemen.
En passant worden ook drie fietspaden in het Europapark benoemd: Meeuwerderpad, Lodewijkpad en Nanningapad. De laatste is te beschouwen als een kleine hommage aan de houthandel Nanninga, die voordat het Europapark tot ontwikkeling kwam een eeuw lang op deze locatie een vertrouwde naam was.