Beide partijen hebben ambitieuze doelstellingen voor duurzaamheid. Binnen de gemeente Groningen liggen grote kansen om de CO2-uitstoot via een van de energiesporen – namelijk warmte – sterk in te perken. Denk daarbij aan restwarmte, warmte/koude opslag en geothermie. Het transporteren van warmte onder de grond vereist een uitgebreid netwerk waarbij het van belang is dat iedereen ervan kan profiteren tegen een redelijke prijs. Het nieuwe zelfstandige nutsbedrijf zorgt voor duurzame warmte en/of koude voor de stad op een verantwoorde wijze en draagt daarmee wezenlijk bij aan een energieneutraal Groningen in 2035.
Warmte en koude uit Europapark
Voor de collectieve warmte/koude opslag op het Europapark wordt – als dochter van WarmteStad – tevens de WKO Europapark bv opgericht. Deze bv gaat als eerste warmte/koude leveren vanuit de bronnen die geboord zijn naast de nieuwbouw van het stadskantoor op het Harm Buiterplein. Daarnaast is WarmteStad een paraplu om nieuwe samenwerkingsprojecten te kunnen ontwikkelen, zoals geothermie in Noordwest en een collectieve WKO rondom het Forum in de binnenstad.
Aandeelhouder
Op 10 januari 2014 heeft Waterbedrijf Groningen WarmteStad bv en WKO Europapark opgericht. B&W stellen de gemeenteraad voor om voor 50% aandeelhouder te worden. De verwachting is dat de gemeente nog vóór de zomervakantie 2014 kan gaan deelnemen in WarmteStad bv