Wonen

Groningen wil Campusdiep, woonvoorziening voor jongeren die niet meer thuis kunnen wonen behouden

Groningen wil het Campusdiep, een woonvoorziening voor jongeren van wie de basis, een veilig thuis, niet op orde is, handhaven.


Leestijd: 2 minuten

De gemeente Groningen wil álle jongeren in de stad optimale kansen bieden voor scholing en om aan het werk te gaan. Er is een groep jongeren voor wie dat lastig is door hun thuissituatie. Terwijl zij zelf wel graag hun school afmaken of aan het werk gaan. De gemeente trekt ook in 2013 geld uit voor een voorziening voor deze jongeren: Campusdiep genaamd.

Campusdiep bestaat uit vier voorzieningen: (1) Proefwonen met ambulante begeleiding, (2) Kamers met Kansen, eigen wooneenheden met begeleiding voor wonen en leren, (3) Bibabon voor allen, wonen en intensieve begeleiding en (4) het Hoendiephuis voor jongeren met multiproblematiek. Het Hoendiephuis draagt actief bij aan het voorkomen van zwerfjongeren- problematiek.

Kamers met Kansen begeleidde vanaf de start in september 2009 48 jongeren. Inmiddels zijn 28 jongeren uitgestroomd, waarvan 25 jongeren positief: ze hebben een diploma of ronden hun opleiding af en hebben een nieuwe woonplek. Drie jongeren zijn negatief uitgestroomd: zij hebben hun opleiding gestaakt. Er wonen nu 20 jongeren in woningen van Kamers met Kansen.

Bij de woonvorm Bibabon zijn sinds 2008 42 jongeren ingestroomd. Daarvan zijn 28 jongeren vertrokken. Van dit aantal hebben 9 jongeren werk en volgen 5 jongeren een opleiding. De andere 14 jongeren hebben verschillende vervolgtrajecten of zijn gestopt.

Campusdiepketen
Het gaat hier om jongeren van wie de basis, een veilig thuis, niet op orde is. Ze hebben (soms tijdelijk) een woonplek nodig. Met deze woonvoorzieningen bieden we de jongeren deze veilige plek. Met begeleiding op maat kunnen ze hier hun leven weer op orde krijgen. Ze werken aan een zinvolle dagbesteding om uiteindelijk een betaalde baan te vervullen of een opleiding te gaan (ver)volgen. Aandacht in een vroeg stadium heeft voor deze jongeren het meeste effect. Hiermee zijn zwaardere hulpvormen in een later stadium minder vaak of niet nodig.

Optimale kansen
Onderdelen van Campusdiep lopen binnenkort af en de gemeente streeft er naar Campusdiep in zijn geheel voort te zetten tot 1 januari 2014. Nog dit jaar gaan gemeente en woonvoorzieningen nieuwe afspraken maken over de resultaten die ze willen behalen met de jongeren. Daarbij gaat het om kwaliteit, bereik en doorstroom zodat alle Groningse jeugd optimale kansen krijgt. Zowel voor scholing als voor het betreden van de arbeidsmarkt.

Samenwerking
In Campusdiep werkt een aantal organisaties samen. Zij hebben hun werkwijze en methodiek goed afgestemd en leveren ieder een bijdrage. Stichting Huis levert de coördinator en is verantwoordelijk voor de intake en afstemming van de werkprocessen. Het onderwijs, de ROC’s, zijn verantwoordelijk voor de verwijzing. De MJD verzorgt de woonbegeleiding. De woningcorporaties bieden de woningen aan (de jongeren betalen zelf de huur). De organisaties werken naar ieders tevredenheid samen.

Campusdiep blijft in 2013

De gemeente Groningen wil Campusdiep dan ook in stand houden en als geheel voortzetten in 2013. Van de voorziening Bibabon voor allen brengen we in 2013 de capaciteit terug van 10 naar 7 plaatsen en hebben we ook voor 2014 de kosten rond.

Onderdelen van Campusdiep vallen onder maatschappelijke opvang. Voor 2014 gaan we nieuw beleid maken voor de maatschappelijke opvang. Daarin nemen we de Campusdiep-voorzieningen nadrukkelijk mee.