Wonen

Groningers scheiden afval goed, maar het kan nog beter

Zorgen voor minder afval en het afval nog beter scheiden is de komende jaren het motto van de gemeente Groningen als het gaat om afvalbeheer. Dit staat in het Afvalbeheerplan 2011 – 2015 ‘Van afval tot grondstof’. De inwoners van Groningen gaan op een goede manier met hun afval om. Dat is een conclusie die je mag trekken wanneer je ziet dat de doelstellingen uit het eerste Landelijke Afvalbeheer Plan (LAP-I) in Groningen nagenoeg worden gehaald. In 2009 scheidden de Stadjers 40% van hun afval aan de bron, terwijl de landelijke doelstelling 43% is. Het gaat hierbij met name om glas, papier en grof vuil.


Leestijd: 1 minuut

De lat van het Landelijk Afvalbeheer Plan-II voor 2015 ligt echter een stuk hoger. Dit betekent dat ook de gemeente Groningen haar doelstellingen heeft aangescherpt.
In het afvalbeheerplan 2011 – 2015 ‘Van afval tot grondstof’ verschuift het accent naar het sluiten van de keten, waarbij afval opnieuw gebruikt wordt als primaire grondstof. Dit betekent het verder scheiden van zo veel mogelijk deelstromen op de meest efficiënte wijze. Maar het begint natuurlijk met het voorkomen van afval. Bewuster produceren, bewuster inkopen en gebruiken, en het hergebruiken van goederen speelt hierbij een grote rol.

De medewerking van de inwoners van Groningen is hierbij onontbeerlijk. De gemeente Groningen gaat zich dan ook extra inzetten om de bewustwording en participatie op het gebied van (het scheiden van) afval verder te versterken. Het gaat dan vooral om het beperken van de hoeveelheid afval en het bevorderen van het scheiden van afval aan de bron.
Maar ook op het gebied van nascheiding in de afvalscheidingsfabriek en het verwerken van restafval met een hoog energetisch rendement, valt winst te behalen. Op deze manier moet het mogelijk zijn in 2015 8% meer nuttige toepassing van het huishoudelijk afval (ten opzichte van 2009) te realiseren.