Wonen

Grote “badkuip” voor Hoofdstation - volgende week start storten van beton

De werkzaamheden achter het Hoofdstation in Groningen, de zuid-zijde, vorderen gestaag. Momenteel lijkt er een badkuip te zijn aangelegd, maar dat is een bouwkuip war straks de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling worden aangelegd. Er ligt nog geen vloer in dit waterbassin, maar dat gaat volgende week veranderen. Er zal dan twee dagen lang extra bouwverkeer zijn.


Leestijd: 1 minuut

Grote “badkuip” voor Hoofdstation - volgende week start storten van beton
Grote “badkuip” voor Hoofdstation - volgende week start storten van beton

Dinsdag (17 augustus) start namelijk het storten van onderwaterbeton in het eerste deel van de bouwkuip van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling aan de zuidzijde van station Groningen. Dit onderwaterbeton vormt straks de vloer van de bouwkuip, zo meldt Groningen Spoorzone, een website met alle informatie over de werkzaamheden bij het Hoofdstation.

Vrachtwagens

Het beton wordt met vrachtwagens aangevoerd vanaf de Betoncentrale Groningen. Er zijn ongeveer 147 ritten nodig, verdeeld over 10 vrachtwagens. De vrachtwagens rijden via de busbaan langs het spoor (Koeriersterweg). Er is in deze periode dus een piek in het bouwverkeer. Het pompen van het beton zorgt naar verwachting niet voor overmatige hinder in de omgeving.

Dag en nacht

De werkzaamheden starten dinsdag 17 augustus om 06.00 uur met het schoonmaken van de wanden. Daarna komt er onderin de bak een laag grind van 15 cm, die de bodem van het onderwaterbeton vormt. En dan kan het storten van het beton beginnen. Tijdens het storten zijn er duikers aanwezig die controleren of de diepwanden goed schoon zijn en of alles tijdens de stort goed gaat. Het storten van de vloer van onderwaterbeton moet in één keer gebeuren. In totaal wordt er 1462 m3 beton gestort. Het werk gaat door tot uiterlijk woensdag 18 augustus 07:00 uur.

Via een webcam is het werk boven water van afstand te volgen.

(Foto en bron: Groningen Spoorzone).