Wonen

Grote herdenking bezoek van monniken aan Groningen, achthonderd jaar geleden

Het was twee jaar geleden precies achthonderd jaar geleden dat twee monniken een bezoek brachten aan een vrouwenklooster bij Haren en aan de Martinikerk in Groningen. Zij maakten daar een verslag van. In 2020 zou dit bezoek groots worden herdacht, maar corona gooide roet in het eten. Maar volgende maand, in april, zal het opmerkelijke bezoek van de monniken aan Groningen met tal van activiteiten worden herdacht.


Leestijd: 2 minuten

Grote herdenking bezoek van monniken aan Groningen, achthonderd jaar geleden
Grote herdenking bezoek van monniken aan Groningen, achthonderd jaar geleden

In het jaar 1220 bezochten de cisterciënzer monnik Caesarius en zijn abt Henricus van Heisterbach het vrouwenklooster Yesse onder de rook van Groningen (bij Haren) en aan de Groningse Martinikerk. Achthonderd jaar later zou aan dat bezoek een driedaags evenement in Groningen worden gewijd. Covid19 gooide tweemaal roet in het eten. Het evenement staat nu geboekt voor 28, 29 en 30 april 2022. Meer informatie en aanmelden kan viawww.kloosteryesse.nl/yessesintjan.

Op het herdenkings programma staan onder meer een ‘processie van Yesse naar de Martinikerk’, lezingen, exposities, een film en de uitvoering van de Caesarius-Cantate. Dat gebeurt op initiatief van het Bezoekerscentrum Klooster Yesse, de Vereniging Vrienden Martinikerk, het Centrum voor Religie en Erfgoed (RUG) en het Groninger Instituut voor Archeologie (RUG). De meeste activiteiten vinden plaats in de Martinikerk.

Op vrijdag 29 april 2022 staat Caesarius en diens bezoek aan de Martinikerk centraal. Op die dag spreekt Bart Flikkema over ‘De Arm van Johannes de Doper’ die in de middeleeuwen in de Martinikerk werd vereerd. Hij schreef daar een boek over, dat aan commissaris van de Koning, René Paas, wordt aangeboden. Bovendien wordt de film ‘Caesarius’ van Willem Hoiting vertoond.

Dr. Stijn Arnoldussen (GIA) opent de expositie 'Van Yesse naar Sint Jan', die tot en met 30 juni in het hoogkoor van de Martinikerk te bezoeken zal zijn. Bij de Universiteitsbibliotheek en de Groninger Archieven vinden parallelle exposities plaats.

Afgelopen jaar waren er al enkele onderdelen van dit evenement virtueel te zien. Dat betrof digitale presentaties van Yesser bodemschatten en 'Het rijke verleden van Yesse'. Ze zijn op www.kloosteryesse.nl/yessesintjan geplaatst.

Op zaterdag 30 april 2022 vertrekt vanaf Yesse een processie naar de Martinikerk waarin ook ‘Caesarius en zijn abt Henricus’ meelopen. De wandeling is sinds vorig jaar ook virtueel te lopen. Studenten van de Hanzehogeschool maakten filmpjes, die via Spacetime Layers beschikbaar zijn.

Lezingen en cantate

Op de 30ste april verzorgen ’s middags dr. Jasmin M. Hlatky (Westfälischen Wilhelms-Universität, Münster) en dr. Anneke B. Mulder-Bakker (oud-hoofdocent middeleeuwse geschiedenis RUG) lezingen, ‘Waarom zou ik dat nu moeten lezen, de Dialogus Miraculorum?’ resp. 'Geleerde vrouwen in klooster en stad'.

Een projectkoor brengt de door Chris Fictoor gecomponeerde Caesarius-cantate ten gehore.

Bier en religie

Op donderdagavond 28 april 2022 vindt in Brouwerij Martinus in Groningen nog een bijeenkomst voor studenten plaats met onder meer twee lezingen over ‘Bier en religie’ en over ‘Eten, vroeger en nu’. Dit onderdeel is geïnitieerd door de Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO) in Groningen.