Wonen

JA-JA-sticker moet papierverspilling tegengaan

Met de nieuwe JA-JA-sticker wil de Groningse gemeenteraad papierverspilling tegengaan. Vanaf 20 oktober mogen bedrijven niet langer folders in een brievenbus stoppen zonder expliciete toestemming van de bewoner. Bewoners die wel folders willen, kunnen dat aangeven met de nieuwe brievenbussticker.


Leestijd: 1 minuut

De gemeente kwam al in 2021 tot dit besluit. Het ongevraagd verspreiden van reclamedrukwerk past volgens de raad niet bij een duurzame gemeente. Het drukken van folders die veelal in de papierbak verdwijnen, kost namelijk papier, inkt en energie.

Inwoners die papieren reclamefolders willen ontvangen, kunnen een ‘JA-JA-sticker’ op de brievenbus plakken. Met deze sticker zeg je JA tegen ongeadresseerd reclamedrukwerk (folders) en JA tegen huis-aan-huis kranten. Wie geen folders wil, maar wel huis-aan-huisbladen, zoals de Groninger Gezinsbode, buurtkranten en flyers van niet-commerciële instellingen, hoeft geen sticker te plakken. Wie helemaal geen ongeadresseerd drukwerk wil, plakt een NEE-NEE-sticker. De JA-JA- en NEE-NEE-sticker zijn gratis af te halen bij de gemeente.

Afbeelding | Gemeente Groningen