Wonen

Kastanjeziekte grijpt om zich heen in Groningen

Een ziekte onder kastanjebomen grijpt om zich heen in Groningen. Omdat er nog geen remedie is gevonden heeft de gemeente Groningen moeten besluiten dat er 34 kastanjebomen moeten worden verwijderd


Leestijd: 1 minuut

Kastanjeziekte grijpt om zich heen in Groningen
Kastanjeziekte grijpt om zich heen in Groningen

Dat meldt de gemeente Groningen in een van haar nieuwsbrieven.

De kastanjeziekte werd in 2005 voor het eerst in Groningen aangetroffen. Door de ziekte verzwakken bomen en worden ze vatbaar voor aantasting door zwammen. Bij ernstige aantasting kan dit ertoe leiden dat er spontaan takken afvallen. Sinds 2011 heeft de ziekte zich snel verspreid onder kastanjes die de gemeente in beheer heeft.

Ook in het centrum is de kastanjeziekte geconstateerd. Afgelopen week zijn de inspecties, die drie keer per jaar gedaan worden, afgerond. Dit heeft tot gevolg dat er 12 kastanjes alleen al in het centrum verwijderd moeten worden.

Er wordt binnenkort begonnen met het weghalen van de bomen. Het gaat om de volgende 12 bomen: 1 aan de Heresingel, 1 aan de Praediniussingel, 1 aan de Kruissingel, 2 aan de Radesingel, 3 aan de Ubbo Emmiussingel en 4 aan de Vismarkt.

In totaal moeten er in de gemeente 34 kastanjebomen verwijderd worden.

Tegen de kastanjeziekte is helaas nog steeds geen remedie gevonden. Wel worden er onderzoeken gedaan met warmteproeven en het injecteren van knoflooksap. Omdat er geen prognoses over het verdere verloop in onze gemeente zijn te geven, plant de gemeente voorlopig geen nieuwe kastanjes op de opengevallen plaatsen. Wel worden er andere bomen geplant die passen in de omgeving. Er wordt één-op-één herplant. Een uitzondering hierop vormen de 4 kastanjes aan de zuidkant van de Vismarkt. De herplant van deze bomen wordt uitgevoerd na de geplande herinrichting van de Vismarkt. Dit gebeurt in het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025.

Op een Gemeentelijke Bomenkaart op deze  website kun je bekijken waar binnen de gemeente het komend jaar bomen vanuit onderhoud verwijderd worden.

(Bron: Nieuwsbrief “centrum” gemeente Groningen)