De kerk verkeert in goede technische staat, mede als gevolg van een omvangrijke restauratie van 1970. Meer recent werd nog de toegankelijkheid van de kerkkap verbeterd en aangepast. Het Van Oeckelenorgel is nooit omvangrijk gerestaureerd en verkeert in redelijke tot goede staat. Al met al een grote middeleeuwse, erg ‘stenen’ dorpskerk die omvangrijk en degelijk is gerestaureerd en door oplettend beheer van de eigenaar weinig of geen achterstallig onderhoud heeft.
Wel wordt in het overdrachtrapport nog het volgende opgemerkt: ‘het verdient zéér de moeite om de komende tijd na te denken over terugbrengen van de kleurstelling op meubilair, houten westwand en orgel. Dit is een enorme historische verrijking van het kerkgebouw. Het draagt bij aan de kerkelijke beleving en zeker ook aan de waarde van het gebouw in het sociaal-culturele en als "de historische kerk van Oldehove". Wellicht iets voor de toekomst!
Deze 13e eeuwse zaalkerk is genoemd naar de bekende ‘apostel der Groningers’, de heilige Liudger. In 1664 is de kerk grondig verbouwd waarbij gebruik is gemaakt van de kloosterstenen van het in 1580 verwoeste klooster Sint-Bernardus te Aduard. Het rijke interieur van de Ludgeruskerk wordt zichtbaar nadat ‘Dit is de poorte des hemels’ is betreden: de zuidelijke toreningang. Sporen van de families Ewsum, De Mepsche en Ripperda zijn zichtbaar in de 17e eeuwse herenbanken met wapenschilden in houtsnijwerk. Nog meer rijkdom is te vinden in een van de twee grafkelders. Het betreft de fraai bewerkte tombe voor de Weense gravin Margaretha von Cobentzel.