Wonen

Landgoed Ekenstein tijdelijk dicht wegens versterking en restauratie

Het Groningse landgoed Ekenstein aan het Damsterdiep in Appingedam, één van de laatste zestien borgen in de provincie Groningen, krijgt een ingrijpende opknapbeurt en restauratie. In verband daarmee gaat het landgoed, in gebruik als hotel en restaurant, tijdelijk dicht. Maar eind volgend jaar zal Ekenstein – een van de visitekaartjes voor toeristisch Groningen – de deuren weer openen. Tijdens de restauratie blijven het park en een aangrenzende kinderboerderij wel geopend voor het publiek.
 


Leestijd: 2 minuten

Het Landgoed Ekenstein, dat oorspronkelijk werd gesticht in 1648 door de familie Eeck, heeft door de jaren heen verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan. De laatste veertig jaar dient het als  hotel en restaurant, een ontmoetingsplaats voor zowel nationale als internationale gasten.

De aardbevingen in de regio Groningen hebben de afgelopen jaren invloed gehad op de bouwkundige status van het landgoed. Na uitgebreid onderzoek en in samenwerking met verschillende instanties, waaronder de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Erfgoedloket Groningen, is er een versterkingsplan voor Landgoed Ekenstein opgesteld.

Erfgoed

Het behoud van de historische kenmerken van het monumentale pand is volgens de plannenmakers van het grootste belang. Aan het opstellen van het restauratieplan is een grondig onderzoek vooraf gegaan, waarbij elke eigenaardigheid van het pand is vastgelegd en gedocumenteerd. Oud archief- en fotomateriaal is geraadpleegd om te bepalen wat moet worden behouden en wat moet worden gerestaureerd om Landgoed Ekenstein naar een volgende levensfase te brengen.

Geschiedenis

Ekenstein, met een park vol prachtige bomen en veel vogels waaronder een reigerkolonie, heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1648. Johan Eeck – o.a. voormalig burgemeester van de stad Groningen – was de eerste bewoner van het huis. Het huis heeft door de jaren heen verschillende eigenaren gekend en heeft verscheidene gedaanteverwisselingen ondergaan, maar heeft altijd haar aantrekkingskracht behouden.

In 1870 voorzag de adellijke familie Van Alberda Ekenstein het huis van allerlei neogotische elementen. In dezelfde periode werd het aangrenzende park omgevormd tot een Engels landschapspark aan de hand van de beroemde ontwerper Lucas Pieter Roodbaard. In de jaren ’70 kreeg het landgoed zijn huidige bestemming als hotel en restaurant.

De familie Pels is sinds 1 juni 1989 eigenaar van het Landgoed Ekenstein, de eerste privé eigenaren sinds de familie Alberda van Ekenstein.

Informatie over de ontwikkelingen rond de versterking en restauratie is vanaf 1 januari ook te volgen via: https://www.ekenstein.com/