Wonen

“Lang niet alle katten worden herenigd met hun baas”

Het wordt voor kattenbezitters, net als hondeneigenaren, verplicht om hun kat te laten chippen. Daar is Andre Nijdam, manager van de Dierenambulance Groningen, blij mee. “Het afgelopen jaar kregen we maar liefst 2.150 katten binnen. Lang niet alle dieren worden herenigd met hun baasje.”


Leestijd: 2 minuten

Andre rent van hot naar her, tijdens de kattenchipactie op 7 juni bij de Dierenambulance aan de Friesestraatweg in Groningen. Hij managet de vrijwilligers die speciaal voor de chipactie zijn gevraagd om zoveel mogelijk katten te chippen. “We doen dit regelmatig. Baasjes kunnen hun kat tijdens deze actie voor een lager tarief laten chippen.” Tijdens de actie kost het chippen en registreren van katten 15 euro. Normaal kost dit 20 euro.

Chipactie

“We hopen met dit soort acties eigenaren te stimuleren hun katten te laten chippen”, vertelt hij in de pauze. “Ik ben blij dat de minister heeft aangekondigd dat er een chipplicht voor katten komt. Maar de datum waarop deze verplichting ingaat, is nog niet bekend. Het is daarom mooi dat er vandaag weer veel mensen op onze actie afkomen.”

Veel katten

Bij de Dierenambulance komen ieder jaar veel katten binnen. Het afgelopen jaar waren het maar liefst 2.150. Lang niet alle katten worden herenigd met hun baasje. Dat is jammer, vinden ze bij de Dierenambulance. Veel katten hebben een eigenaar die hun dier mist en graag weer terugziet.

Stress

“Mensen kunnen daarom het hele jaar door bij ons terecht om hun kat te laten chippen”, zegt Andre. “Onze medewerkers zijn getraind en handig met katten. Voor katten die onhandelbaar zijn hebben we een speciale kooi, zodat we ze toch kunnen chippen. Het is zelfs mogelijk dat we op afspraak bij mensen thuis langskomen om de kat eventuele stress te besparen.”

Kort prikje

Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt onderhuids aangebracht, tussen de schouderbladen. “Het is maar een kort prikje en de pijn valt voor de meeste katten erg mee hoor”, vertelt hij. “Het is misschien even gevoelig, maar dat weegt volgens mij wel op tegen het feit dat je je kat weer terug kunt vinden.”