Een groot aantal onderbouwleerlingen start op 8 november met een onderzoek naar het aantal oplaadpunten voor scootmobiels in de gemeente Eemsmond en de tevredenheid daarover. Door voldoende oplaadpunten zijn mensen met een scootmobiel beter mobiel. Zij kunnen bijvoorbeeld langere afstanden afleggen. Daarom gaan de leerlingen bij zorginstellingen langs om met de bewoners te praten over hun behoefte aan oplaadpunten. De uitkomsten van dit onderzoek gebruikt de gemeente bij het maken van nieuwe plannen met betrekking tot de oplaadpunten.
De maatschappelijke stage
De maatschappelijke stage is in 2012 verplicht en bedoeld om jongeren in het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. De leerlingen besteden gedurende hun middelbare schooltijd tenminste dertig uren aan vrijwilligerswerk. Dat kunnen ze doen door te werken voor een vrijwilligersorganisatie of door mee te werken aan een maatschappelijk project.
Start enquête digitale jeugdraad
Door de maatschappelijke stage ontdekken jongeren hoe het is om iets voor een ander te betekenen. Tegelijkertijd hebben vrijwilligersorganisaties vaak baat bij de frisse blik van de jongeren. Om erachter te komen hoe jongeren in Eemsmond over vrijwilligerswerk denken, kunnen zij hun mening geven via de digitale jeugdraad. Zij maken daarmee kans op een waardebon van tien, twintig of vijftig euro en de gemeente krijgt waardevolle informatie over jongeren en vrijwilligerswerk voor het maken van beleid.
Jongeren zijn de toekomst
De bijdrage van jongeren aan de samenleving wordt door de gemeente belangrijk gevonden. De gemeente en Het Hogeland College blijven jongeren aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen. De maatschappelijke stage blijft daarom bestaan in de gemeente Eemsmond, ook na het afschaffen van het verplichte karakter door de Tweede Kamer.