Wonen

Lof uit België: "In Nederland is Groningen dé stad”

“Groningen is de prettigste stad van Nederland om in te wonen. Ze hebben in Groningen minder praatjes dan in andere steden, maar in plaats van te praten, doen ze het gewoon.” Dat betoogt de van oorsprong Belgische Mark Yeoman, directeur van het Grand Theatre, in een portret van Groningen in de Belgische kwaliteitskrant De Standaard. “Het gras is groener in Groningen”, zo vat de krant het positieve portret over Groningen samen in de kop boven het artikel.


Leestijd: 1 minuut

Twee jaar Forum Groningen: wat vinden Groningers ervan?
Twee jaar Forum Groningen: wat vinden Groningers ervan?

De Vlaamse journaliste die het verhaal schreef sprak met veel inwoners, onder wie Vlaming Mark Yeoman. Hij leidt het Grand Theatre en Noorderzon, en woont al meer dan twintig jaar in Groningen. Hij verruilde in 2001 Brussel voor Groningen omdat zijn Vlaamse echtgenote er een baan had gevonden. Groningen zei hem voor hij hier naar toe kwam hoegenaamd niets.  Maar al vrij snel raakte hij onder de indruk van Groningen.

“Groningen is een stad waar je, zeker vandaag, de ambitie van velen voelt. Creatievelingen kunnen hier helemaal hun ding doen. Deze stad kan je zo verrassen. Wat mij betreft, wordt het steeds beter. Ik hou nog steeds van Brussel, maar in Nederland is Groningen de stad waar ik wil wonen. Elders praat men luidop voor men in actie schiet. Hier gaat men er gewoon voor.’

Groningen doet zowel Mark Yeoman als journaliste Veerle Windels aan Gent denken. “Omdat de stad pas de laatste jaren uit de schaduw is getreden van grotere steden en vaak geprangd zat tussen plekken die net iets harder konden roepen. Er zit wel waarheid in, ook om andere redenen. Groningers zijn kritische burgers die zich niet makkelijk laten meeslepen door de waan van de dag”.

Lees hier het volledige artikel in De Standaard