Wonen

“Meer aandacht voor veiligheid vrouwen in het OV”

De Groningse Statenfracties van GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en Partij vóór het Noorden willen dat er meer gedaan wordt om vrouwen een veilig gevoel te geven in het openbaar vervoer en op stations. Veel vrouwen ervaren het openbaar vervoer als onveilig, maar toch bestaat hierover een grote blinde vlek bij de verbetering van sociale veiligheid, stellen de partijen. Ze hebben vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.


Leestijd: 1 minuut

De fracties wijzen op een onderzoek van het televisieprogramma Pointer waaruit blijkt dat 81 procent van de vrouwen het openbaar vervoer als onprettig en onveilig omschrijft, terwijl 91 procent stations als onveilige plekken ervaart.

GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en Partij vóór het Noorden willen dat er meer aandacht komt voor de sociale veiligheid van vrouwen in het openbaar vervoer. GroenLinks Statenlid Bas de Boer pleit daarom voor een onderzoek: “Als we willen dat ons vervoer echt ‘openbaar’ is, moet iedereen met een veilig gevoel in de trein of bus kunnen stappen. Wij willen duidelijk hebben wat volgens vrouwen nodig is om dit mogelijk te maken.”