Wonen

Meer dan duizend bomen en kilometers aan bloemrijke bermen in Meerstad

Het mooiste en groenste stadsdeel van Groningen is nog groener geworden: Park Meerstad staat voor het eerst in bloei! De golvende bloemrijke zee met meer dan 50 verschillende soorten bloemen en grassen komt voor het eerst uit. Een kleurenexplosie van geel, rood, paars en blauw steekt af tegen de groene achtergrond. We wandelen er doorheen.


Leestijd: 2 minuten

Meer dan duizend bomen en kilometers aan bloemrijke bermen in Meerstad
Meer dan duizend bomen en kilometers aan bloemrijke bermen in Meerstad

Het park is het grootste landkunstproject van Nederland. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met CBK Groningen, Bureau Meerstad, kunstenaar Jeroen Doorenweerd en landschapsarchitect Mathijs Dijkstra. Hoe? Door een laken op een vlakke tafel te leggen en met twee handen de zijkanten naar elkaar toe te schuiven. Op deze manier ontstaat er een glooiend patroon. Dit laken komt op grote schaal terug in de heuvels van het park. Dwars door het park snijdt een fiets- en wandelpad, en aan weerszijden liggen de heuvels met talloze bomen en een prachtig uitgestrekt bloemenkleed.

Meer dan 50 verschillende soorten bloemen en bomen groeien en bloeien in het park. En op deze plantenrijkdom komen op hun beurt weer talloze dieren af. Ze vinden hier eten en een schuilplaats. Dus meer planten betekent meer diertjes en meer diertjes betekent meer leven! Zo ontstaat er een levendig park voor jong en oud. En niet alleen dieren vinden er bescherming. Onder de bomen ontstaan ook voor mensen verkoelende ‘schuilplekken’ voor in de zomer. En het park omhelst aan één zijde het Woldmeer waar een strandje voor de nodige verkoeling kan zorgen.

Een bont gezelschap aan planten en bomen, dat is wat je vindt in het park. En het leuke is: door deze soortenrijkdom is er voor ieder wat wils! Voor de dierenliefhebbers groeit er bijvoorbeeld Grote Kattenstaart, Vertakte Leeuwentand of de Wolfspoot. Sommige gelukkige dames kunnen hun naamgenoot vinden in Gewoon Barbarakruid, Margriet of Echte Valeriaan. En voor de hongerige bezoeker groeit er Pastinaak en Watermunt.

Meerstad is niet voor niets het mooiste en groenste stadsdeel van Groningen. Allereerst ‘groen’ omdat alle huizen duurzaam (en gasloos) gebouwd zijn. Maar ook ‘groen’ omdat er ontzettend veel ruimte wordt gemaakt voor planten en bomen. Landschapsarchitect Bureau Meerstad: “Een groene omgeving is niet alleen goed voor de planten en dieren, maar ook voor de mensen! Planten hebben een positief effect. Het sluit volledig aan bij de visie van de gemeente: meer groen zorgt voor gezondere en gelukkige mensen.”

Inmiddels is de duizendste boom geplant in Meerstad. En er staan er nog veel meer gepland. Met de komst van de nieuwe wijken Groenewei en De Zeilen komen er nog eens 500 bomen en een aantal groene hofjes bij. Ook de nieuwe toegangsweg vanaf de N46 zal worden omgeven door honderden extra bomen en kilometers aan bloemenbermen. Dus de toekomst van Meerstad ziet er nóg rooskleuriger uit.

Benieuwd geworden naar het park? Het park is open voor publiek, dus ga er gerust eens langs voor een wandeling of een verfrissende duik. Park Meerstad is eenvoudig te bereiken met fiets, OV (lijn 5) of auto (parkeren op Zijlkade 2).

Luchtfoto van Meerstad
Luchtfoto van Meerstad