Wonen

Mol-dorpen geselecteerd voor Programma Aardgasvrije Wijken van overheid

De MOL-dorpen in Groningen, Midwolde, Oostwold en Lettelbert, worden snel aardgasvrij. Westerkwartier is namelijk door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geselecteerd voor deelname aan het programma Aardgasvrije weken. Wat betekent dat de dorpen dienen als proeftuin waar geleerd wordt hoe een wijkaanpak aardgasvrij kan worden ingericht en opgeschaald. Dat werd duidelijk op 10 maart, toen de derde selectie gemeenten die deel kunnen nemen aan het programma bekend werd gemaakt.


Leestijd: 2 minuten

Mol-dorpen geselecteerd voor Programma Aardgasvrije Wijken van overheid
Mol-dorpen geselecteerd voor Programma Aardgasvrije Wijken van overheid

Tijdens de eerste twee selectierondes werden 46 proeftuinen aangewezen en bleken er voldoende te zijn met midden of hoge temperatuur warmtenetten, waterstof en groen gas. Maar er waren onvoldoende wijken met een goede aanpak voor een warmtenet op basis van lage temperaturen en duidelijke plannen voor woningisolatie. Hier werd dan ook bij de derde inschrijfronde specifiek om gevraagd.

De MOL- dorpen presenteerden daarop een stapsgewijze aanpak met een sterke inzet op woningisolatie, zoals spouwmuurisolatie, en deels hybride warmtepompen. Verder wordt er ingezet op all-electric in de drie dorpen. Bij het initiatief spelen de actieve dorpsverenigingen een belangrijke rol.

De belangstelling voor de nieuwe ronde was volgens de overheid groot. 47 gemeenten dienden een aanvraag in, waar er uiteindelijk 14 uit werden geselecteerd. In totaal zijn er nu 64 wijken in Nederland die als proeftuin dienen. Over die wijken wordt er een rijksbijdrage van ruim €50 miljoen gedaan.

Het Programma Aardgasvrije Wijken, dat ook wel PAW wordt genoemd dient ervoor om te leren en om de energietransitie te versnellen, zodat Nederland van het aardgas af kan. Het doel is om stapsgewijs de uitstoot van CO₂ te beperken die vrijkomt bij het verwarmen van gebouwen. Uiteindelijk zou de uitstoot in 2050 tot 0 gereduceerd moeten zijn.

Naast deelname van de Mol-dorpen aan PAW promoot Westerkwartier duurzaamheid ook op andere manieren. Zo kun je op de website van de gemeente vinden wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. Omdat een derde deel van de woningen in 1990 is gebouwd, en de beter geïsoleerde woningen pas in 1992, wordt er flink op het isoleren van woningen ingezet. Zo kunnen inwoners vrijblijvend een installateur laten langskomen die kan kijken wat de mogelijkheden zijn. Moet je je zolder isoleren, of heb je meer aan isolatie van de kruipruimte. En hoe zit het met de spouwmuren? Al deze vragen kun je stellen aan de installateur. Bewoners kunnen bovendien gratis advies van een energiecoach aanvragen, om te kijken op welke manier ze energie kunnen besparen.