Door ook laagcalorisch gas op te slaan kan de Groningse gasproductie al in 2023 of 2024 stoppen, in plaats van pas ergens in 2025-2028.
Gas kan in de zomer worden opgeslagen om vervolgens in de winter gebruikt te worden. In de winter wordt door de lagere temperaturen meer gas verbruikt. Door zelf gas op te slaan is Nederland minder afhankelijk van buitenlands gas.
Vanaf 1997 werd er in Grijpskerk al hoogcalorisch gas opgeslagen. Hoogcalorisch gas bevat meer energie dan laagcalorisch gas en komt vooral uit het buitenland. Het gas dat uit de Groningse bodem komt is laagcalorisch en is de norm voor gasfornuizen en cv-ketels in Nederland, België, Duitsland en Noord-Frankrijk.
De opslag van laagcalorisch gas heeft dezelfde effecten als de opslag van hoogcalorisch gas. Adviseurs voorspellen geen wijziging in de bodemdalingsverwachting. Ook de kans op aardbevingen verandert niet.
Wonen
Nu ook laagcalorisch gas in gasopslag Grijpskerk
Staatssecretaris Vijlbrief heeft maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer toestemming gegeven voor de opslag van laagcalorisch gas in Grijpskerk. Momenteel wordt daar alleen hoogcalorisch gas opgeslagen. De minister omschrijft het opslaan van calorisch gas in Grijpskerk als “laatste versnellingsoptie om de gasproductie uit het Groningenveld eerder te beëindigen”.
Leestijd: 1 minuut