Wonen

Opmerkelijk gebouw in Groningen volledig gemaakt van Nederlands bamboe

Op het Ebbingeterrein verrijst in het kader van OpenLab2012 een bijzonder gebouw, geheel vervaardigd uit in Nederland gegroeide bamboe. Bijzonder niet alleen vanwege het om zijn grote CO2-bindende capaciteit bekend staande bamboe, maar ook vanwege de herbruikbaarheid en vervormbaarheid van de onderdelen.Het gebouw, dat is gerealiseerd door BamboeNoord, zal gedurende drie dagen plaats bieden aan een tentoonstelling gewijd aan de twee belangrijkste kenmerken van het gebouw; de ecologie van het materiaal en de mogelijkheid om door nieuwe technieken nieuwe vormen te creëren.


Leestijd: 2 minuten

Het gebouw is een voorbeeld van een gridshell; waarbij de huid, net als bij een auto, de dragende structuur vormt. Gebouwen worden nu vaak nog gebouwd zoals vroegere auto’s, met een duidelijke hoofdstructuur en daar de kleinere onderdelen aan vast. Dat hoeft niet meer, als net als bij een auto de buitenkant direct ook de draagstructuur is. Op die manier kan met gebruikmaking van veel minder materiaal een grote ruimte worden geschapen, met vaak heel interessante vormen tot gevolg.

Het Materiaal – Bamboe uit Nederland
Bamboe is een bijzondere plant, geen boom maar een gras. Bijzonder sterk en erg snelgroeiend, zelfs in Nederland. Het Bamboebos in Creil, Noordoostpolder, heeft de bamboe geleverd waaruit de Gridshell is opgetrokken. Bamboe bindt in een kortere tijd dan regulier hout CO2 en levert grotere oogsten op. Het materiaal is daarom erg geschikt om te helpen het beslag op landbouwgrond te verminderen en kan ook in de reguliere bouw in Nederland goede toepassingen vinden. Bamboe is door zijn grote sterkte zeer geschikt om onderdeel van de dragende constructie te vormen.

Ecologie – Herbruikbaar
Het gebouw is volledig ontworpen om in en uit elkaar gezet te kunnen worden zonder bouwverlies. Alle onderdelen zijn herbruikbaar en tijdens de bouw zal dit door middel van een time-lapse film geillustreerd worden, van stapel bouwmateriaal – naar gebouw – naar stapel bouwmateriaal. Het bouwmateriaal, dat in zijn handelsmaten wordt gebruikt, is op die manier weer volledig bruikbaar voor volgende projecten.

Samenwerking 2.0 – Het initiatief
BamboeNoord is opgericht om projecten met bamboe te realiseren. Daartoe wordt samenwerking gezocht met meerdere partijen die in specifieke projecten participeren. Het project Bent on Bamboo is tot stand gekomen door een samenwerking tussen ingenieurs, onderzoekers, bamboehandel, archtitecten en enthousiastelingen op het gebied van ecologie. Samen hebben zij dit gebouw neergezet om te laten zien dat kennis kan uitmonden in realisatie, en om vanuit de realisatie weer te leren, om samen verder te bouwen aan een groene toekomst, met bamboe.