Wonen

Pilot: gratis met Openbaar Vervoer

In de gemeente Groningen is 1 april de pilot inclusief reizen van start gegaan. Ongeveer 800 inwoners van de gemeente Groningen, die gebruik maken van het Wmo-vervoer, zijn benaderd om 6 maanden lang gratis met het Openbaar Vervoer (OV) binnen Groningen en Drenthe te reizen. Uiteindelijk hebben zo’n 350 inwoners zich hiervoor aangemeld.


Leestijd: 1 minuut

“Bushaltes Groningen moeten rookvrij worden”
“Bushaltes Groningen moeten rookvrij worden”

Deze groep krijgt voor de duur van 6 maanden een gratis OV-kaart aangeboden waarmee ze ook gratis een medereiziger/begeleider kunnen meenemen. Deze OV-kaart heet de Voor Elkaar Pas en is een product van Arriva. Met de Voor Elkaar Pas kan zowel met de bus als met de trein worden gereisd binnen Groningen en Drenthe. Deze proef is onder andere een samenwerking tussen de gemeente Groningen, Het OV-bureau Groningen Drenthe, Publiek Vervoer Groningen Drenthe en Arriva.

Wmo-vervoer
De inwoners voor deze proef zijn geselecteerd omdat ze gebruik maken van het Wmo-vervoer. Met de Voor Elkaar Pas wil de gemeente deze reizigers (beter) kennis laten maken met het OV en worden ze ondersteund in het gebruik daarvan. Hiermee hoopt de gemeente bestaande drempels weg te nemen. Bijvoorbeeld dat het OV als ingewikkeld wordt ervaren of dat het onvoldoende toegankelijk is. In de afgelopen jaren zijn veel bussen en bushaltes aangepast. Zo is een lage instap vanaf de halte naar de bus of de trein bijvoorbeeld mogelijk gemaakt.