Wonen

Provinciale Vrijwilligersprijzen voor: Hospice Gasthuis, Steunpunten Administratie Delfzijl en Reddingsbrigade Groningen

Drie vrijwilligersorganisaties hebben gisteren de Provinciale Vrijwilligersprijs ontvangen. Hospice Gasthuis Groningen was de winnaar in de categorie  zorg. In de categorie leefbaarheid gingen de Steunpunten Administratie Delfzijl met een prijs naar huis. De prijs in de categorie jeugd ging naar de jongeren van de Reddingsbrigade Groningen. De vrijwilligersorganisaties ontvingen elk een cheque van 3000 euro en een oorkonde van gedeputeerde Marianne Besselink tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Statenzaal van het Provinciehuis.


Leestijd: 1 minuut

De overige genomineerden kregen een aanmoedigingsprijs van 1000 euro: Vriendschapskring Oldambt in de categorie leefbaarheid, Grijpskerk Gezellig in de categorie leefbaarheid en Jongerensoos Eagle in de categorie jeugd. Met de Provinciale Vrijwilligersprijs wil de provincie haar waardering laten blijken voor het vele vrijwilligerswerk in Stad en Ommeland. De Provinciale Vrijwilligersprijs werd dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt.

Groninger Reddingsbrigade

De Groninger Reddingsbrigade bestaat al sinds 1925 en is actief op vele gebieden.
De vrijwilligers worden regelmatig ingezet bij evenementen op en rondom het water in de gehele provincie Groningen. Jongeren worden betrokken bij de opleiding van nieuwe redders, die drenkelingen te hulp kunnen schieten. Ook vormt de jeugd van de Reddingsbrigade een beveiligingsteam dat ingezet wordt bij waterevenementen.

Dit team heeft meegedaan aan een grote oefening bij het Paterswoldsemeer en assisteerde ook bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen. De Groninger Reddingsbrigade verdient de prijs omdat zij zoveel jongere vrijwilligers betrekt bij diverse activiteiten en omdat deze jongeren zich actief  inzetten voor de veiligheid van hun medemens.

Hospice Gasthuis Groningen

Het Hospice Gasthuis Groningen bestaat al 15 jaar en is bedoeld als opvanghuis voor mensen die op sterven liggen. De 120 vrijwilligers regelen allerlei dingen in het gasthuis, van de opname tot de laatste zorg. Daarbij bieden ze een luisterend oor aan  mensen op het einde van hun leven. Volgens de jury weten ze hier een warme en huiselijke omgeving te creëren, waar mensen de laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen. De jury van de Provinciale Vrijwilligersprijs heeft grote waardering voor het zware werk van de vrijwilligers van het hospice. Volgens de jury is het Gasthuis een onmisbare voorziening in Groningen en zonder de inzet van de vrijwilligers zou een dergelijke instelling onbetaalbaar zijn.