Wonen

Raad stemt in met plan om straten te vernoemen naar verzetshelden tijdens slavernij

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft woensdag ingestemd met het voorstel om straten namen te geven van verzetshelden tijdens de slavernij.


Leestijd: 1 minuut

Het voorstel was afkomstig van de PvdA. De partij stelde voor om straten en pleinen in nieuw te bouwen wijken in de stad te vernoemen naar verzetshelden uit de tijd van de slavernij. “Het is vreemd dat als je goed kijkt er allerlei sporen te vinden zijn van de WIC en VOC, maar er vrijwel nergens in de openbare ruimte de kant van de tot slaaf gemaakte en het verzet tegen slavernij aandacht krijgt”, aldus PvdA-woordvoerder Jahir Scoop.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Nederland. Uit onderzoek, dat in opdracht van de gemeenteraad werd uitgevoerd, blijkt dat er ook in Groningen op veel plekken een link te leggen valt met het slavernijverleden en de rol die de West Indische Compagnie (WIC) en ook de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) daarin speelde. Het wordt ook steeds duidelijker dat niet alleen het toenmalig stadbestuur maar ook in de meerdere lagen van de samenleving mensen direct of indirect profijt hadden van het handelen in tot slaaf gemaakte.

De namen zouden terug kunnen komen in straten van bijvoorbeeld de nieuw te bouwen wijken als De Suikerzijde of Stadshavens. Bij de precieze invulling van de namen zullen de nazaten worden betrokken, samen met historici en ambtenaren.

Alleen Stadspartij 100% voor Groningen, VVD en PVV stemden tegen de motie.