Wonen

Slachtoffers bominslagen Schilderswijk na 80 jaar herdacht

Aan het Jozef Israëlsplein wordt aanstaande vrijdag 24 september een monument onthuld voor de acht bewoners van de Schilderswijk die om te leven zijn gekomen door bominslagen op 26 september 1941. Het monument is een initiatief van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Slachtoffers bominslagen Schilderswijk na 80 jaar herdacht
Slachtoffers bominslagen Schilderswijk na 80 jaar herdacht

Op 26 september 1941 richtten verdwaalde Engelse bommen een enorme ravage aan in de Westersingel, de Jozef Israëlsstraat en op de hoek van het Jozef Israëlsplein en de Taco Mesdagstraat. Er kwamen acht mensen om het leven: een 65 jaar oude weduwe, vier studenten en drie jonge kinderen uit één gezin. Deze slachtoffers zijn niet weggevoerd uit de wijk en kwamen daardoor niet in aanmerking voor het plaatsen van een Stolperstein. In plaats daarvan herdenkt de Stichting Stolpersteine hen met een monument op het Jozef Israëlsplein. 

Onthulling monument

Het monument staat op het Jozef Israëlsplein en zal worden onthuld door wethouder Carine Bloemhoff. Bij de bijeenkomst zullen nabestaanden aanwezig zijn van alle slachtoffers. Vanwege de corona-omstandigheden is de bijeenkomst alleen toegankelijk voor genodigden.

Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen

De Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen is opgericht in 2014 en heeft als doel voor alle door naziterreur omgekomen wijkgenoten een Stolperstein te plaatsen. Samen met een grote groep vrijwilligers is dit project deze zomer voltooid: voor alle 271 slachtoffers zijn steentjes geplaatst. Hun biografieën zijn te vinden op de website van de stichting en in het boek Sprekende Stenen.

Bron foto: Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen