Wonen

SP roept particuliere huurders in aardbevingsgebied op zich te melden vanwege mislopen compensatie

De SP roept inwoners van Groningen op zich te melden wanneer zij huren bij een particuliere verhuurder en wonen in een gebied waar de waardedalingsregeling voor aardbevingsschade van toepassing is. Veel huurders in dit gebied ontvangen deze maand 750 euro op hun rekening om aardbevingsschade te compenseren. Dit bedrag ontvangen zij van hun woningcorporatie.


Leestijd: 1 minuut

Huurders die niet huren bij een woningcorporatie, maar bijvoorbeeld particulier huren, komen op dit moment niet in aanmerking komen voor deze compensatie. De hulpdienst van de SP ontvangt veel vragen van huurders die zich afvragen waarom de regeling niet voor hen geldt. De regeling wordt als oneerlijk ervaren.

De SP is bij monde van kamerlid Sandra Beckerman en gemeenteraadslid van de gemeente Groningen Jurrie Huisman van mening dat de compensatie gegeven moet worden aan álle huurders in het aangewezen aardbevingsgebied, en niet alleen aan huurders van woningcorporaties. Huisman: “Het is vreemd dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende huurders terwijl zij te maken hebben met dezelfde omstandigheden omtrent aardbevingsschade."

Het Instituut Mijnbouwschaderegeling (IMG) heeft postcodegebieden aangewezen waar de zogeheten waardedalingsregeling van toepassing is. Bewoners kunnen hier zien of hun postcode ook onder de regeling valt.

De SP roept huurders van de postcodegebieden op om het per mail aan de SP te melden (hulpdienstgroningen@sp.nl) als ze geen bericht hebben ontvangen over het krijgen van aardbevingsschade.