Al vanaf 2012 worden in Groningen deze persoonlijke herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Voor het voormalige politiebureau aan de Ossenmarkt 4A vertelt historicus Wessel de Boer om 11.00 uur over politieagent Wim ter Lindert. Het verhaal van Ter Lindert illustreert dat verzet en hulp aan onderduikers soms uit onverwachte hoek kwam. De verzetsacties van de leden van de groep leidden tot gevaarlijke situaties waardoor sommigen uiteindelijk zelf ook moesten onderduiken. ’s Middags vertelt historicus Christiaan Gevers op dezelfde locatie over Jan Kruize die werkzaam was voor de Groningse gemeentepolitie. Enerzijds voerde Kruize uit wat zijn superieuren hem opdroegen, anderzijds hield hij zich bezig met verzet, zoals hulp aan onderduikers. Na de bevrijding maakte Kruize deel uit van de zuiveringscommissie van Groningen. Deze bijeenkomst begint om 14.00 uur.
Kleinzoon van de rebbe herdacht
Bertien Minco spreekt in de synagoge van Winsum aan de Schoolstraat 24. Deze synagoge was al voor de oorlog niet meer in gebruik. Juist op deze plaats wordt op 4 mei de kleinzoon van de laatste rebbe (leraar) van Winsum herdacht. Abraham (Bram) de Vries wordt in 1915 in Usquert geboren en vernoemd naar zijn grootvader. Bram wordt apotheker en doet later dienst in het Nederlandse leger. In 1940 trouwt hij met Caroline Minco, een nicht van Bertiens vader. Het jonge stel slaagde er in te vluchten naar het neutrale Zwitserland. Daar maakt Bram een bijzonder besluit: hij keert terug naar het leger. Een verhaal over joods leven op het Groningse platteland, maar ook over plichtsbesef en de tragedie van de Shoah. De vertelling door Bertien Minco begint om 12.00 uur en wordt om 13.30 uur in de synagoge van Winsum herhaald.
In het stadscentrum van Groningen zijn verspreid over de dag meerdere vertellingen en hier wordt om 16.00 uur het herdenkingsprogramma in de synagoge aan de Folkingestraat afgesloten.
Alle bijeenkomsten zijn gratis te bezoeken en duren ongeveer 30 tot 45 minuten. Houdt er rekening mee dat sommige locaties klein zijn en slechts een beperkt aantal mensen toegang kan worden verleend. Het is niet mogelijk om zit-/sta-plaatsen te reserveren. Het complete programma van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet in de provincie Groningen vindt u hier.
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet wordt in Groningen georganiseerd door Stichting Folkingestraat Synagoge en Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum.
Foto: Synagoge Groningen
Wonen
Sprekende herinneringen tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet op 4 mei
Op 4 mei worden op 11 locaties in de provincie Groningen kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd in het kader van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Dit is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Leestijd: 2 minuten