Wonen

“Torentje van Spiek” van Ede Staal krijgt grote opknapbeurt

Zéer veel Groningers, uit Stad en Ommeland, kennen de beginzin van het lied Het Hogelaand van Ede Staal: “Het is de lucht achter Oethoezen, het is het Torentje van Spiek”. Dit torentje, van Spijk dus in het Nederlands, verkeert in zeer slechte staat. Daarmee kwam het voortbestaan van dit voor zoveel Groningers beroemde kerkje in gevaar. De Stichting Oude Groninger Kerken gaat nu maatregelen nemen.


Leestijd: 1 minuut

“Torentje van Spiek” van Ede Staal krijgt grote opknapbeurt
“Torentje van Spiek” van Ede Staal krijgt grote opknapbeurt

De restauratie van de kerk en het karakteristieke ‘torentje van Spiek’ zijn gestart. Dat was ook hard nodig want de kerk en de toren verkeren in slechte staat. Een grondige restauratie is noodzakelijk om het gebouw te behouden voor de toekomst. In 2014 droeg de Protestante Gemeente Spijk-Losdorp de kerk en de toren over aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

Restauratiewerkzaamheden

Veel houtwerk van de toren is aangetast of zelfs ingerot. Het metselwerk en het buitenpleisterwerk van de kerk vertoont veelvuldig scheuren en craquelé of is plaatselijk reeds van de muur gevallen. De dakpannen veroorzaken regelmatig lekkage. De restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Sietsema uit Uithuizen.

De restauratiewerkzaamheden worden gelijktijdig en in combinatie met het herstel van aardbevingsschade uitgevoerd.

Begin januari 2021 zijn de werkzaamheden aan het interieur van de kerk gestart. In het voorjaar worden de steigers rondom de kerk en de toren geplaatst voor het buitenwerk en eind 2021 wordt de restauratie afgerond.

De Stichting Oude Groninger Kerken gaat tijdens de restauratie ook nog kleuronderzoek doen naar de originele kleuren. Veel gebouwen zijn in de loop der jaren van kleur verschoten. Helaas zijn er geen oude kleurenfoto’s (alleen zwart-wit foto’s) of andere bronnen bekend die hierover iets kunnen vertellen. Door het onderzoeken van de kleuren van oude verflagen kan er gelukkig nog veel over de oorspronkelijke kleuren gezegd worden; mogelijk zijn de kerk en toren veel kleurrijker geweest dan dat ze er nu bij staan. Mocht u beschikken over hele oude kleurenfoto’s van de toren en kerk dan zou de stichting daar erg blij mee zijn.