Wonen

Voor het eerst Indië-herdenking in Groningen

Op het Martinikerkhof begint dinsdag 15 augustus om half zes ’s avonds een Indië-herdenking die dan voor de eerste keer in Groningen gehouden wordt. Indische Nederlanders, Molukkers en geïnteresseerden herdenken dan de oorlogsslachtoffers in voormalig Nederlands-Indië.


Leestijd: 1 minuut

De Indië herdenking wordt in Groningen georganiseerd op verzoek van de gemeenteraad: PvdA-raadslid Els van der Weele diende hier vorig jaar een motie voor in.

Initiatiefnemer en PvdA-raadslid Els van der Weele vindt het belangrijk dat de herdenking georganiseerd wordt: “De generatie van 80 jaar en ouder die deze oorlog heeft meegemaakt, heeft nu nog de kans om deze verhalen te vertellen. Om te delen, om te herstellen en om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Ook dit is ook onze geschiedenis, van Nederland, van Groningen. En dichterbij; mijn geschiedenis.”, zo laat ze weten via de website van de gemeente Groningen.

Informeel avondprogramma

Na de officiële herdenking op het Martinikerkhof is er een informeel avondprogramma in het Floreshuis van 19.00 tot 23.00 uur. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich hiervoor opgeven. Deelnemers krijgen een Indisch diner aangeboden. Verder is live muziek en een expositie met oorlogsverhalen van Indische en Molukse Groningers.

Aanmelden

Er is een beperkt aantal plaatsen voor het programma in het Floreshuis, daarom is inschrijven noodzakelijk. Via de website van de gemeente Groningen kunnen inwoners zich aanmelden.