Wonen

Wie kent dit bord van beroemd café in Groningen…??

Een bijzonder bord siert deze gevel: een man zittend op een paard, die samen een schuit door Groningen trekken. Weet jij waar dit antieke bord uit 1771 hangt? En ken je het verhaal er achter? Nee? Lees dan verder en klik door.>>


Leestijd: 1 minuut

Wie kent dit bord van beroemd café in Groningen…??
Wie kent dit bord van beroemd café in Groningen…??

Het bord hangt nog aan de gevel van het vroegere Café de “Oude Snikstal “ op de hoek van Rodeweg en Korreweg. In de snikstal werden trekpaarden van trekschuiten bij tourbeurt verzorgd door de schippers. Trekschuiten waren vroeger van zeer groot belang voor het transport, en dus ook voor de Groningse economie.

Het tweede bord (onder) werd geplaatst na een verbouwing in 1863.

De foto’s werden gemaakt door Richard van der Werff van Groningen City Running. Hij organiseert vaak wandelingen of gaat rennend met gasten door Groningen, en weet dan als een rennende Beno Hofman tal van leuke wetenswaardigheden over Groningen te vertellen.

“Wat ook leuk is om te vermelden is dat even verderop het kleinste café ter wereld zit met een grootte van 12m2. Volgens het boekje was de toenmalige uitbater Derk de Groot tot 1995 zelfs een keer naar Maastricht en Japan gereisd om daar een veronderstelde kleinste kroeg persoonlijk op te meten. Deze bleken toch groter…”, aldus Richard, de wandelende bron van anekdotes over Groningen.

Het café op de hoek Rodeweg-Korreweg
Het café op de hoek Rodeweg-Korreweg