Wonen

Woningstichting IN uit Groningen voortaan verder als LEFIER

De woningcorporartie met de vreemdste naam van Nederland is niet meer. Het gaat om de Groningse woningbouwvereniging IN. Deze is nog net zo levendig en actief als afgelopen jaar, maar gaat vanaf vandaag onder een nieuwe naam door het leven: LEFIER. Dat is te danken aan een samenwerking met twee andere coproraties: uit Hoogezand en uit Emmen.Op 1 januari 2009 is Lefier ontstaan. Daarmee verdwijnen bekende namen als Volksbelang (Hoogezand-Sappemeer), Wooncom (Emmen, Borger-Odoorn en Stadskanaal) en In (Groningen). Zij gaan samen verder onder de naam Lefier, een nieuwe ambitieuze wooncorporatie in Groningen en Drenthe. Met bijna 500 medewerkers, 35.000 verhuureenheden en een sociaal en fysiek investeringsprogramma van ruim 1 miljard euro tot 2014 wil Lefier het verschil maken bij werken aan vitale woon- en leefklimaten in de wijken, buurten en kernen, zodat de omgeving inspiratie geeft aan wie er woont.


Leestijd: 1 minuut

Lefier zet zich in voor de ongedeelde regio. Ze heeft de ambitie om een belangrijke bijdrage te leveren aan het ontwikkelen en uitbouwen van vitale gemeenschappen in de dorpen en steden. Lefier denkt daarbij aan meer dan stenen alleen. Het gaat om de mensen die er wonen. “Onze droom is om onze aanwezigheid nog krachtiger vorm te geven. Om de lokale opgaven in Borger-Odoorn, Emmen, Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Stadskanaal nog beter te kunnen vervullen. Door vermogens, risico’s en denkkracht met elkaar te verbinden”, aldus Ton Selten, voorzitter van de raad van bestuur van Lefier. “Het gaat ons om een sterke wijkaanpak in de steden en om een leefbaar platteland.”

Opgave lokaal, geld centraal
In Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal, Stad Groningen en Zuidoost Drenthe staan vanaf vandaag woonbedrijven die dicht bij de klant opereren. Precies zoals Volksbelang, In en Wooncom dat tot voor kort deden. De kwaliteit van dienstverlening wordt minstens gehandhaafd. Lokale afspraken worden volledig nagekomen, de daarvoor bestemde middelen worden ook daar ingezet. Een kleine centrale eenheid bevordert het werk van de woonbedrijven. De professionaliteit van de projectontwikkeling wordt gebundeld, de betrokken medewerkers blijven lokaal hun werk doen.

Aantrekkelijke werkgever en partner
De gezamenlijke corporaties bewerkstelligen met de fusie dat ze een nog aantrekkelijkere werkgever worden. Er ontstaan voor medewerkers meer mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit en ontwikkel- of doorgroeimogelijkheden. En de vergrote schaal maakt de corporatie voor andere partijen – op bijvoorbeeld het gebied van onderwijs, zorg en welzijn – een attractievere partij voor kennisdeling en samenwerking.