In beeld

De verschillende soorten decoratie voor op de muur

Wat we ons vaak niet realiseren, is dat de muren van ons huis een geweldige kans bieden om je persoonlijke stijl en smaak tot uiting te brengen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de muren flink onder handen te nemen en op relatief eenvoudige wijze een volledige nieuwe look en feel te verzorgen. Wat we vaak zien, is dat er wordt gekozen voor sierpleister, dunpleister, behang of gewoon een ‘likje’ verf. Afhankelijk van waar jij naar op zoek bent, is er altijd wel een bepaald type dat volledig aansluit bij jouw stijl. Omdat de keuze soms best lastig kan zijn, helpen wij je graag verder. We zullen daarom ook de verschillende stijlen stuk voor stuk met je bespreken. Zo kan het namelijk heel goed zijn dat je een nieuwbouwwoning hebt, waardoor je door het behangklaar opleveren van de woning niet meer hoeft na te denken over het eventueel te laten stucen van de muren.


Leestijd: 2 minuten

Sierpleister

Sierpleister, ook wel bekend als decoratief pleisterwerk, is een populaire keuze voor het creëren van een unieke textuur op de muur. Het wordt aangebracht met een speciale techniek, zoals spachtelputz of granol, en kan verschillende structuren en patronen hebben. Sierpleister kan een eigentijdse, rustieke of traditionele uitstraling geven, afhankelijk van het gekozen patroon en de afwerkingslaag. Het is duurzaam, stootvast en kan gemakkelijk worden schoongemaakt, waardoor het een praktische en stijlvolle keuze is, in met name een huis waar jonge kinderen wonen, spelen en dus ook regelmatig met de muren in aanraking komen.

Dunpleister

Dunpleister, ook wel bekend als dun pleistermortel of dunlagig pleisterwerk, wordt gebruikt om kleine oneffenheden op de muur glad te maken. Het biedt een strak en egaal oppervlak dat ideaal is voor moderne interieurs. Dunpleister kan worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals beton, metselwerk en gipsplaten, en vereist vakmanschap om een naadloze afwerking te bereiken. Na het aanbrengen van de dunne pleisterlaag moet deze worden geschuurd voor een perfect glad resultaat. Dunpleister biedt de mogelijkheid om de muren te schilderen of te behangen. Zo kun je er dus alle kanten mee op en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele oneffenheden op de muur.

Behang

Behang is al lang een favoriete keuze voor muurdecoratie vanwege de eindeloze variatie aan patronen, texturen en kleuren die beschikbaar zijn. Waar behang tot enkele jaren wel vaak werd geassocieerd met wat meer oubollig, zien we dat tegenwoordig absoluut niet meer. Sterker nog, er zijn verschillende soorten behang, zoals papierbehang, vliesbehang en vinylbehang, die elk hun eigen voordelen hebben. Papierbehang is betaalbaar en ideaal voor kamers met weinig vocht, terwijl vliesbehang eenvoudig kan worden aangebracht en verwijderd zonder het gebruik van behangtafels. Vinylbehang is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het geschikt is voor drukbezochte ruimtes. Dus wil jij je woning eens flink onder handen nemen, dan is het zeker eens de moeite waard om na te denken over het behangen van een muur. Zo creëer je namelijk een speelse look in huis, waardoor je direct een heel ander idee krijgt, dan wanneer je ervoor kiest de muur wit of gebroken wit te (laten) sausen.