Bereikbaarheid & Verkeer

Auto's vanaf zondag niet meer via Emmaviaduct en Brailleweg de stad uit

Vanaf zondagavond 26 maart 18.00 kunnen auto's niet meer via het Emmaviaduct en de Brailleweg naar het zuiden rijden, de stad uit. Voor bussen blijft dit wel mogelijk. Dit is nodig om de vele vertragingen voor de bussen van en naar het station weg te nemen. Deze situatie blijft bestaan tot de Muntingbrug weer in gebruik genomen wordt.


Leestijd: 2 minuten

Auto's vanaf zondag niet meer via Emmaviaduct en Brailleweg de stad uit
Auto's vanaf zondag niet meer via Emmaviaduct en Brailleweg de stad uit

Eerder deze maand is een deel van de Brailleweg opgeschoven richting het kanaal. Eén van deze twee rijstroken is ingericht als fietspad. Dit is een tijdelijke oplossing, omdat de fietsbrug over het kanaal (de Muntingbrug) nog niet weer gebruikt kan worden. Zo behouden fietsers een verbinding in noord-zuidrichting langs het kanaal. De andere rijstrook is bedoeld voor auto’s en bussen, zowel de stad in als de stad uit.

In de praktijk blijkt dat het delen van deze ene rijstrook ervoor zorgt dat de bussen vanaf en naar het station vertraging oplopen. Vooral in de spits bleken de vertragingen zo fors op te lopen dat ze de dienstregeling in de war schoppen. Daarom is besloten deze situatie aan te passen. Er wordt goed in de gaten gehouden of de nieuwe situatie genoeg helpt voor de bussen.

Autoverkeer

De nieuwe situatie houdt in dat auto's vanuit het centrum en het station vanaf zondag niet meer via het Emmaviaduct en de Brailleweg richting de A28 en De Wijert kunnen rijden. Het verkeer dat naar de A28 wil, wordt omgeleid via de Paterswoldseweg en de Laan Corpus den Hoorn. Auto's die vanaf het station en het Emmaplein toch het Emmaviaduct oprijden, worden meteen via de afrit naar de Parkweg geleid.

De Brailleweg en het Emmaviaduct blijven wel open voor auto’s in noordelijke richting. Vanaf de A28 of vanuit De Wijert kun je nog gewoon richting het station en de binnenstad. Het verkeerslicht op de Brailleweg blijft staan, want bussen mogen hier nog wel in beide richtingen rijden. Deze oplossing moet ervoor zorgen dat het verkeerslicht op de Brailleweg meer en vaker groen licht geeft aan het auto- en busverkeer stad in. Hierdoor lopen de wachttijden terug.

Fietsers

Voor fietsers verandert de situatie niet. Zij kunnen nog steeds in beide richtingen langs het kanaal fietsen. Deze situatie blijft bestaan totdat de fietsbrug over het kanaal (de Muntingbrug) weer open gaat.