Bereikbaarheid & Verkeer

Pakketkluizen op hub P+R Hoogkerk: 24 uur per dag je bestelling ophalen

Op de hub P+R Hoogkerk komen eind dit jaar pakketkluizen te staan. Reizigers kun­nen hier gratis en 24 uur per dag hun pak­ketjes ophalen of inleveren. Bezorgdien­sten hoeven niet opnieuw te rijden als er niemand thuis is. “Met als gevolg: minder CO2-uitstoot, minder verkeersbewegingen en dus ook minder drukte op de weg”, zegt Frans Hamstra, programmamanager van de hubs in Groningen en Drenthe.


Leestijd: 1 minuut

Pakketkluizen op hub P+R Hoogkerk: 24 uur per dag je bestelling ophalen
Pakketkluizen op hub P+R Hoogkerk: 24 uur per dag je bestelling ophalen

Ben je niet thuis, dan belandt je pakketje nu nog vaak op een pakket- of afhaalpunt in een winkel. “Maar daarbij ben je als consu­ment afhankelijk van openingstijden en moet je soms lang wachten totdat je aan de beurt bent”, aldus Hamstra. Een pakketkluis op een hub is voor veel mensen een pretti­ger alternatief. Op de hub in Hoogkerk komt een afhaalpunt bestaande uit 58 kluizen in verschillende formaten. De pakketservice is onbemand: de lockers zijn 24 uur per dag, en zeven dagen in de week, te openen met een unieke QR-code. De pakketservice is een pilot. Niet alleen in Hoogkerk, maar ook op de hub in Zuidhorn gaat eind dit jaar een proef van start. Mocht dat een succes zijn, dan komen er mogelijk ook op de andere P+R-plaatsen en hubs onbemande afhaal­punten voor pakketjes te staan. Sinds januari staan er al lockers op de hubs Gieten, Rolde en Dieverbrug.

Hubs

De P+R Hoogkerk is een van de 57 ‘hubs’ in Groningen en Drenthe. Een hub is een plek waar je kunt overstappen van het ene op het andere vervoermiddel en waar je gebruik kunt maken van allerlei extra voor­zieningen. Hubs hebben als doel het reizen zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken. Hubs beschikken dan ook vaak over meerdere voorzieningen zoals wifi, een plek waar je droog en beschut op de bus of trein kunt wachten, watertappunten, toiletten of een plek waar je even wat te eten of te drinken kunt bestellen.

Hubfietsen

Veel hubs, waaronder ook die bij Hoogkerk, hebben een overdekte fietsenstalling of een speciale hub-fietskluis. Reizigers met een elektrische fiets kunnen in deze fietskluis hun fiets opladen. In Hoogkerk staan sinds begin van dit jaar bovendien 24 elektrische hubfietsen. Reizigers kunnen deze huren voor een retourrit.

Fotograaf: Siese Veenstra