Bereikbaarheid & Verkeer

Vanaf vandaag nieuwe situatie Vondellaan en Brailleweg door nieuwe afrit A28

Verkeer op de A28 vanuit het zuiden (Groningen-Zuid/Assen) kan vanaf vandaag, maandag, via een nieuwe afrit richting het centrum en het station. Dat heeft gevolgen voor de verkeerssituatie op de Brailleweg en de Vondellaan. De Brailleweg krijgt tweerichtingsverkeer. De noordzijde van de Vondellaan is dan tijdelijk een doodlopende straat.


Leestijd: 2 minuten

Vanaf vandaag nieuwe situatie Vondellaan en Brailleweg door nieuwe afrit A28
Vanaf vandaag nieuwe situatie Vondellaan en Brailleweg door nieuwe afrit A28

Brailleweg tweerichtingsverkeer

De nieuwe A28-afrit naar het centrum komt na de afrit Groningen-Zuid. Automobilisten die deze nieuwe afrit nemen, komen uit op de Brailleweg. Ze kunnen hier alleen linksaf. Rechtsaf, richting de Vondellaan, is niet mogelijk. Het verkeer gaat linksaf onder de A28 door en rijdt dan langs het Noord-Willemskanaal. Nadat het verkeer onder de zuidelijke ringweg door is gegaan, komt het uit op het Emmaviaduct. Vanaf daar is de route naar het centrum en het station ongewijzigd.

Naar de Vondellaan vanuit het centrum

Voor verkeer vanuit het centrum is de Brailleweg vanaf vandaag alleen nog de toegangsweg tot de oprit van de A28 richting het zuiden (Groningen-Zuid/Assen). Vanuit het centrum kun je dan dus niet meer via de Brailleweg naar de Vondellaan rijden. Wil je naar de Vondellaan of een andere straat in De Wijert, dan rijd je vanaf de Brailleweg de A28 op en neem je de afslag Groningen-Zuid (Van Ketwich Verschuurlaan).

Vanaf de Vondellaan naar het centrum

De noordzijde van de Vondellaan is vanaf vandaag tot in ieder geval mei 2022 een doodlopende straat voor auto's. Het Gomarus College blijft wel bereikbaar. Vanaf het doodlopende gedeelte kan het autoverkeer alleen terug naar de Vondellaan. Deze tijdelijke sluiting heeft te maken met de aanleg van de tijdelijke T-kruising bij het Julianaplein.

Het autoverkeer vanaf de Vondellaan richting het centrum kan het beste naar de Van Iddekingeweg rijden en vervolgens naar de Paterswoldseweg of de Hereweg.

Fietsers

De route Vondellaan – Brailleweg blijft open voor fietsverkeer. Fietsers vanuit De Wijert rijden dan net als eerst aan de noordkant van de Brailleweg. Daar steken ze net als eerst ter hoogte van Gyas de Brailleweg over. Het verkeer komt dan vanaf twee kanten. Daarom komt hier een middeneiland, zodat fietsers veilig in twee keer kunnen oversteken. Ook de omgekeerde richting, Brailleweg – Vondellaan blijft voor fietsers open.

Bussen

Bussen kunnen wel gewoon vanaf de Brailleweg naar de Vondellaan en omgekeerd.