Economie

Partnerbijdrage

5 tips om een mooie wintertuin te maken

De meeste mensen maken voornamelijk in de lente en de zomer gebruik van hun tuin. Net voor de winter begint, ruimen ze alles netjes op en zorgen ze ervoor dat de tuin winterklaar is. Waarom zou je eigenlijk niet óók gewoon in het koude seizoen volop genieten van je eigen stukje groen? Ook in de winter kun je namelijk heerlijk buiten zitten op een comfortabele tuinbank met kussens, met een kampvuurtje en gezellige sfeerverlichting. In dit artikel lees je meer over hoe je een mooie wintertuin maakt met slechts vijf simpele tips.


Leestijd: 3 minuten

5 tips om een mooie wintertuin te maken
5 tips om een mooie wintertuin te maken

De winterperiode betekent niet dat er geen kleurenpalet aan planten in je tuin hoeft te staan. Er is namelijk een groot aantal winterharde planten te vinden in het tuincentrum. Dat zijn planten die vaak juist in de winter op het mooist zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van mooie paarse winterheide? Of van een winterviooltjes in verschillende kleuren? Ook bergthee is een mooie groenblijvende bodembedekker. In de winter wordt deze plant heel mooi rood. Kortom: trek je tuinierkloffie uit de kast, want tuinieren in de winter is leuk én gezond. En je tuin wordt er ook nog eens een stuk mooier van!

Een mooie wintertuin is natuurlijk niet compleet zonder een paar comfortabele meubels om lekker buiten te zitten. Zorg er daarom voor dat je een paar heerlijke stoelen klaar hebt staan of een mooie tuinbank in je tuin hebt om lekker op te ploffen. Veel tuinmeubels kun je in de winter gewoon buiten laten staan. Maak de tuinmeubels af met een paar warme en zachte plaids en natuurlijk een stapel kussens om lekker warm te blijven. Of kies voor een paar warme schapenvellen! Eerlijk is eerlijk: op die manier wordt een wintertuin ook écht gezelliger. Ga voor natuurlijke kleuren om de balans met je tuin goed weer te geven.

Uiteraard mag een warmtebron ook niet ontbreken in je winterse tuin. Het kan er in Nederland flink op los gaan met wind, regen en kou. Daarom is een kampvuurtje of een buitenkachel wel zo fijn. Koop een mooie vuurtafel of ga voor een afgesloten buitenkachel waar volop warmte vanaf komt en je krijgt het gegarandeerd niet koud buiten. Wil je liever niet met vuur aan de slag, maar ben je wel op zoek naar een warmtebron? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een heater op gas of een elektrische heater. Heaters staan dan misschien iets minder gezellig dan een knisperend vuurtje, maar bieden wel veel warmte tijdens koude winterdagen.

Naast een mooie tuinbank, een vuurtje en mooie winterharde planten is er in ieder geval nog één onderdeel dat nodig is om je wintertuin af te maken: sfeerverlichting. Het staat bijvoorbeeld heel gezellig om een mooi lichtsnoer aan te schaffen met peertjes die warm licht geven. Let er hierbij goed op dat je voor een snoer gaat die bedoeld is voor buitengebruik, zodat je zeker weet dat je de hele winter van gezellige lampjes in je tuin kunt genieten.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een lichtsnoer met verschillende kleuren lampjes – zolang het maar goed bij jouw tuin past. Denk ook aan stevige lampionnen, lampjes (op zonne-energie) en andere lichtbronnen om je tuin sfeervol te verlichten. Dat nodigt sowieso al uit voor een winterse barbecue of een avondje bij het vuur.

Tot slot moet je niet vergeten dat jij waarschijnlijk niet de enige bent die van jouw wintertuin wilt genieten. Er komen namelijk regelmatig gasten langs in je tuin. Wees niet bang: we hebben het over vogels, egels, muisjes en andere dieren die in het koude seizoen op zoek zijn naar warmte en eten. Vergeet daarom niet om je tuin winterklaar te maken voor dit soort bezoek.

Koop een paar lekkere vetbollen voor de vogels, hang een paar pindaslingers op en zorg ervoor dat er een bakje water beschikbaar is. Ook leuk: koop voor egels een egelhuisje waar ze in kunnen schuilen. Zij kunnen tegenwoordig veel moeilijker een beschutte plek vinden om te overnachten. Help ze dus een handje en maak je wintertuin compleet.