Economie

Partnerbijdrage

5 verzekeringen die je kunt afsluiten als zelfstandig ondernemer

Sinds de corona pandemie zijn er meer en meer mensen die besluiten voor zichzelf te beginnen. Het aantal zzp’ers in Nederland blijft hierdoor stijgen. Uiteindelijk betekent dit dat steeds meer mensen gaan doen wat ze echt leuk vinden. En dat lijkt allesbehalve een slechte ontwikkeling. Wel komt er bij het starten voor jezelf meer kijken dan bij het werken in vaste dienst. Wat te denken van alle bijbehorende verzekeringen? Om hier iets meer duidelijkheid in te verschaffen, vertellen we je in dit artikel over 5 verzekeringen die je kunt afsluiten als zelfstandig ondernemer.


Leestijd: 3 minuten

5 verzekeringen die je kunt afsluiten als zelfstandig ondernemer
5 verzekeringen die je kunt afsluiten als zelfstandig ondernemer

Eén van de bekendste verzekeringen onder zelfstandig ondernemers is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering is in het leven geroepen voor mensen die voor een langere periode niet meer kunnen werken. Uiteraard een gebeurtenis die je absoluut niet wilt hebben, maar toch iets dat zomaar kan gebeuren. Zeker als jij een beroep uitvoert waar je soms risico bij loopt, is deze verzekering eigenlijk een must. Al moet gezegd worden dat deze verzekering ook voor ziekte geldt. En ziekte is helaas iets dat ons allemaal kan overkomen. Mocht dit jou overkomen, dan heb je door de arbeidsongeschiktheidsverzekering in ieder geval een maandelijkse uitkering tijdens die periode. Wil je hier nog meer over weten? Check dan de verzekeringen van Yezzer.

Een tweede verzekering die we behandelen is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit komt ter sprake als jij vanuit jouw onderneming een verkeerde keuze maakt, onjuist advies geeft of iets doet waardoor anderen in de problemen komen. Denk hierbij aan een IT-specialist die op de een of andere manier allerlei belangrijke data van een bedrijf wist of een app laat crashen. Foutjes met bijzonder grote gevolgen. Gelukkig dekt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering dit en kom jij niet een benauwde situatie.

Naast bovenstaande verzekering hebben we ook nog de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit gaat over gebeurtenissen, waarin jij letsel of schade aan derden toebrengt. Denk hierbij aan een situatie als het leveren van een kermisattractie die na een jaar faalt, waardoor meerdere mensen gewond raken. Een doemscenario, maar toch iets wat vaker voorkomt dan je in eerste instantie zult denken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt je in situaties als deze, waardoor je jouw bedrijf niet direct hoeft op te doeken.

Het kan voorkomen dat jij als zzp’er ooit in een conflict terecht komt, waardoor je rechtsbijstand nodig hebt. Sterker nog, dit komt voor bij ongeveer 33% van alle zzp’ers in Nederland. Zoals je zult begrijpen zijn de eventuele kosten voor een advocaat of jurist bijzonder hoog. Bijzonder hoge bedragen die je het liefst wilt voorkomen. Een rechtsbijstandverzekering dekt je hiermee. Het is daarom erg handig zo’n verzekering af te sluiten voor jouw zaak. Kosten voor de advocaat, een deurwaarder en het algehele proces worden hiermee gedekt.

Iets dat veel zelfstandig ondernemers zullen toegeven, is dat zij trots zijn op hun eerste bedrijfsauto. Een teken dat je echt goed bezig bent. Zeker wanneer je deze bedrijfsauto of bedrijfsbus voorziet van jouw logo of naam. Professionaliteit ten top dus. Echter loop je in een zakelijke auto net zoveel risico op schade, diefstal of een ongeluk als bij een particuliere auto. Zoals je waarschijnlijk weet loopt de schade voor dit soort perikelen enorm in de papieren. Zeker als het gaat om lichamelijk letsel bij een eventuele aanrijding.

Het is daarom verstandig jouw zakelijke auto goed te verzekeren. Op deze manier ben je goed gedekt tegen ongevallen met andere auto’s en bijvoorbeeld aanhangers en overig materiaal. Hierin is het handig niet alleen de schade aan jouw eigen materialen of auto te verzekeren, maar zeker ook de schade aan andere voertuigen en personen. Vooral dit laatste is een aspect waar je op z’n zachts gezegd niet al te veel aan kwijt wilt zijn.

In dit artikel heb je gelezen over een vijftal verzekeringen die je kunt afsluiten als zelfstandig ondernemer. De kans is aannemelijk dat mensen dit onderschatten en het allemaal wel los laten lopen. Natuurlijk is er een verschil per beroep in wat nodig lijkt. Echter geldt het gezegde ‘beter voorkomen dan genezen’ zeker als we het hebben over verzekeringen. Een ongeluk of foutje zit in een klein hoekje en we zijn allemaal wel eens een dagje wat minder scherp. Laat dit in ieder geval niet van invloed zijn op de rest van je leven.