Economie

Aardappelcampagne van Avebe is weer van start gegaan

De aardappelcampagne van Avebe is maandag weer van start gegaan. Op de locatie in Gasselternijveen zijn de eerste aardappelen aangeleverd. Avebe spreekt wel van een wisselvallig teelseizoen.


Leestijd: 1 minuut

Aardappelcampagne van Avebe is weer van start gegaan
Aardappelcampagne van Avebe is weer van start gegaan

Zo kreeg dit jaar een groot deel van de leden te maken met droogte en hoge temperaturen. Het al dan niet beregenen van percelen en de verschillen in neerslag zorgen voor verschillen in opbrengsten tussen percelen. De maanden augustus en september zijn nog belangrijke groeimaanden en van invloed op de totale oogst. 

Volgens Arjan de Rooij, directeur Agro van Avebe, zijn de groeiomstandigheden bij de leden erg wisselend. “Dit verschilt soms zelfs tussen percelen van dezelfde teler. Veel gaat afhangen of we de komende tijd wat verkoeling en neerslag krijgen.”   

De afgelopen maanden is hard gewerkt om de productielocaties weer klaar te stomen voor de komende campagne. De start van campagne in Gasselternijveen is in lijn met andere jaren. De andere productielocaties in Ter Apelkanaal en het Duitse Lüchow volgen aansluitend. In Dallmin werd vorige week al opgestart. In de campagne die tot eind april 2021 is gepland worden de aardappelen van de circa 2300 Nederlandse en Duitse leden verwerkt tot aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Deze ingrediënten worden door onze klanten verder verwerkt in voedingsmiddelen, industriële toepassingen en diervoeding.