Economie

Alle Groninger bedrijven kunnen profiteren van collectieve energieovereenkomst tussen NUON en OBG

Alle bedrijven in de gemeente Groningen kunnen profiteren van kostenvoordeel door deel te nemen aan de gezamenlijke inkoop van gas en groene stroom. Hierover hebben alle bedrijvenverenigingen in Groningen, verenigd in het Overleg Bedrijvenparken Groningen (OBG), een raamovereenkomst afgesloten met energieleverancier NUON. Het is uniek voor Nederland dat er een dergelijke overeenkomst is afgesloten voor de collectieve inkoop van energie tussen alle bedrijvenverenigingen in een gemeente en een energieleverancier. De eerste groep ondernemers, gevestigd op de bedrijventerreinen in Groningen, gaat in februari van start. Geïnteresseerde ondernemers zijn welkom op een informatiebijeenkomst op dinsdag 20 januari bij Esha in Hoogkerk, die begint om 16.00 uur. Men kan zich aanmelden via rini@agnivah.nl


Leestijd: 2 minuten

Gezamenlijke inkoop van energie, gas en groene stroom, betekent volumevoordeel en daarmee kostenbesparing voor individuele ondernemers. Ondernemers sluiten een eigen contract af, maar onder de aantrekkelijke voorwaarden van de raamovereenkomst. En hoe groter de afname, hoe groter het voordeel, zowel voor groot- als voor kleinverbruikers. Bij de start van een volgende groep ondernemers wordt het voordeel dus zowel voor de startersgroep als de instappers navenant groter. Inmiddels hebben zo’n 100 bedrijven laten weten geïnteresseerd te zijn in de collectieve inkoop. De verwachting is dat dit uit zal groeien naar 1000 deelnemers, waarbij ook bedrijven buiten de gemeente aan kunnen haken.
De raamovereenkomst behelst overigens meer dan enkel besparing op de inkoop van energie. NUON biedt naast aantrekkelijke tarieven de Groninger bedrijven een totaalpakket aan mogelijkheden om kosten te besparen door energie te besparen en duurzaamheid te bevorderen. Daarbij worden bedrijven actief ondersteund in bijvoorbeeld het verkrijgen van overheidssubsidie.

Totaalpakket energiemanagement

Het initiatief voor de collectieve inkoop is afkomstig van het OBG, waarin de ondernemersverenigingen van de bedrijventerreinen, Groningen City Club en de gemeente Groningen overleggen over gezamenlijke belangen en parkmanagement. Met deze overeenkomst wil het OBG bedrijven ondersteunen in het opzetten van energiemanagement. Nu de energiemarkt en de energieprijzen fors in beweging zijn, is het voor ondernemers belangrijker dan ooit kritisch om te gaan met energie-inkoop, energieverbruik en de inzet van duurzame energiebronnen. De deskundigheid die daarvoor nodig is, wordt gezamenlijk georganiseerd door de bedrijvenverenigingen, mede financieel ondersteund door de gemeente. Dit collectieve energiecontract is daar een concreet resultaat van. Eerder dit jaar kregen bedrijven op de bedrijventerreinen al de controle van hun energiefacturen en een gratis energiescan aangeboden, in samenwerking met Wolter en Dros en Unica.

Energieloket
Alle inspanningen op het gebied van energie vanuit de gezamenlijke bedrijvenverenigingen moet uiteindelijk leiden tot de oprichting van een Energieloket. Hier kunnen alle bedrijven in Groningen terecht voor onafhankelijke informatie en deskundig advies over energievraagstukken, duurzaamheid en energiebesparing. Dit loket moet deel gaan uitmaken van een duurzaamheidscentrum, waar ook particulieren ondersteund worden op het gebied van duurzaamheid.