Wethouder Dijkstra overhandigde de verraste Citeq-directeur Kees van der Graaf een cheque van 20.000 euro. Jos Schlaman kreeg een cheque van 5.000 euro. In totaal deden 22 Groninger bedrijven mee aan de prijsvraag Duurzaamste Ondernemer. Deze prijsvraag is onderdeel van de campagne ‘Groningen, duurzaamste stad en energieneutraal in 2025’.
Citeq BV Biologics produceert grondstoffen voor vaccins tegen allergie en kweekt hiervoor verschillen mijtsoorten in grote hoeveelheden. Een zeer precieze temperatuurcontrole is voor het bedrijf van levensbelang. Al in 2006 begon het bedrijf met energiebesparende maatregelen. Probleem bij verdergaande energiebesparing was de dakconstructie van het pand: die is te zwak om stevig te isoleren. Als oplossing koos Citeq voor de toepassing van aardwarmte met een gesloten bronsysteem: directe koeling en verwarming van lucht en proceswater door aardwarmte, maar zonder tussenkomst van een extra energieverbruikende warmtepomp. Dit levert ten opzichte van conventionele koeling een besparing op van 3.000 m3 gas en ongeveer 13.000 kWh per jaar aan elektriciteit. Deze innovatieve toepassing van een aardwarmtesysteem in een bestaand pand was voor de jury aanleiding om Citeq te belonen met de titel Duurzaamste Ondernemer 2008.
Financieel voordeel en duurzaamheid
Schlaman Bonbonatelier won de aanmoedigingsprijs, omdat dit bedrijf volgens de jury aantoont dat financieel voordeel en duurzaamheid prima samengaan. Schlaman heeft allerlei maatregelen in zijn bedrijf getroffen om energie te besparen. Daarnaast gebruikt hij meer en meer biologische grondstoffen en is het materiaal waarin bonbons worden verstuurd biologisch afbreekbaar. In samenwerking met TNO en Syntens ontwikkelt Schlaman een duurzame verpakking. Schlaman zet zich bovendien in om het principe van ‘cradle-to-cradle’ in zijn bedrijf toe te passen. Daarbij gaat het erom de hele levensloop van een product, van grondstof tot eindproduct, zo duurzaam mogelijk te laten zijn.
Bekendheid vergroten
Het was de tweede keer dat de gemeente Groningen de prijsvraag Duurzaamste Ondernemer uitschreef. Alle bedrijven in de gemeente Groningen konden meedingen naar de hoofdprijs. De opdracht was om projecten of plannen in te dienen, waarbij duurzaam ondernemen in het algemeen centraal stond en energiebesparing in het bijzonder. De jury bestond uit de stad-Groninger milieuwethouder Jannie Visscher, Frank Broersma, regiomanager van de Noordelijke Kamer van Koophandel en Wim van Gemert, lector Energietransitie aan het Energie Kennis Centrum van de Hanzehogeschool Groningen.
Met de Duurzaamheidsprijs wil de gemeente Groningen in de eerste plaats een ondernemer belonen voor goed duurzaam ondernemerschap. Daarnaast moet de prijs de bekendheid over rendabele en concrete mogelijkheden voor duurzaam ondernemen vergroten. De gemeente Groningen wil ondernemers daar graag in ondersteunen.