Economie

Partnerbijdrage

Cryptowallets: wat zijn het en wat kun je er allemaal mee?

Een crypto wallet is een digitale portemonnee waarmee je cryptocurrencies kunt opslaan, ontvangen en verzenden. Denk bijvoorbeeld aan de bekende cryptomunten Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Zo kun je je bitcoins bijvoorbeeld opslaan in een Bitcoin wallet. Cryptowallets kunnen worden onderverdeeld in verschillende soorten, namelijk software wallets, hardware wallets en paper wallets. Iedere soort wallet heeft hierbij zijn eigen voordelen en beperkingen. Kijk goed naar je eigen behoeften en situatie voordat je hier een keuze in maakt. In dit artikel lees je meer over cryptowallets en wat de verschillende soorten precies inhouden.


Leestijd: 3 minuten

Cryptowallets: wat zijn het en wat kun je er allemaal mee?
Cryptowallets: wat zijn het en wat kun je er allemaal mee?

Een software wallet is een digitale portemonnee die je kunt downloaden als een app op je computer of mobiele telefoon. Deze wallets zijn gemakkelijk te gebruiken en hebben vaak een gebruikersvriendelijke interface. De meeste software wallets zijn gratis te downloaden en te gebruiken. Er zijn echter enkele risico's verbonden aan het gebruik van een software wallet. Bijvoorbeeld als je computer of je telefoon wordt gehackt. In dat geval is het mogelijk dat iemand toegang krijgt tot je cryptomunten. Dit wil je natuurlijk niet.

Een hardware wallet is een fysiek apparaat, zoals bijvoorbeeld een USB-stick, dat speciaal is ontworpen voor het opslaan van cryptocurrencies. Deze wallets zijn een stuk veiliger dan software wallets. Dit omdat de private keys (de codes die nodig zijn om toegang te krijgen tot je crypto's) opgeslagen zijn op het apparaat zelf, en niet op een computer of server. Hardware wallets zijn wel iets duurder dan software wallets en niet zo gemakkelijk te gebruiken. Dit zijn dan ook een aantal nadelen. Voo zo’n 100 tot 150 euro heb je een goede hardware wallet, bijvoorbeeld de Ledger Nano X of de Ledger Nano S. De exacte prijs die je ervoor neerlegt is onder meer afhankelijk van het merk, de soort, en uiteraard de webwinkel waar je bestelt.

Een andere vorm van een cryptowallet is een paper wallet. Dit is een fysieke kopie van je private keys van al je cryptocurrencies. Deze worden meestal op een stuk papier gedrukt en op een veilige locatie bewaard. Omdat een paper wallet op een veilige locatie wordt bewaard, is dit in zekere zin de meest veilige manier om crypto's op te slaan. Er kan hierbij namelijk geen digitale versie gehackt worden. Een nadeel is wel dat het papier verloren kan gaan of beschadigd kan raken. Hierdoor zou je de toegang tot je cryptocurrencies kunnen verliezen. Welke vorm van crypto wallets je ook kiest, het blijft belangrijk om je private keys veilig op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een back-up. Ook kun je een zogeheten ‘passphrase’ gebruiken. Dit is een extra wachtwoord dat je moet invoeren om toegang te krijgen tot je crypto's. Hiermee voorkom je dat iemand anders toegang krijgt tot je digitale munten als je je private keys onverhoopt kwijtraakt, of als ze gestolen worden.

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een crypto wallet is dat je volledige controle hebt over je crypto's. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een bankrekening, ben je niet afhankelijk van een derde partij om toegang te krijgen tot je crypto's. Dit betekent dat je geen vergunningen of verificatieprocedures hoeft te doorlopen, en je kunt bovendien je crypto's op elk gewenst moment verzenden of verkopen. Een ander voordeel van crypto wallets is dat ze meestal gebaseerd zijn op een open-source technologie. Dit betekent dat de code die de wallet gebruikt openbaar beschikbaar is voor iedereen. Zo kan het geïnspecteerd en verbeterd worden. Dit vergroot de transparantie en betrouwbaarheid van de wallet en vermindert het risico van frauduleuze activiteiten.

Een ander voordeel van crypto wallets is dat ze vaak anoniem zijn. Dit betekent dat je geen persoonlijke informatie hoeft te verstrekken om een crypto wallet te openen of crypto's te verzenden. Dit maakt het gemakkelijk om je identiteit geheim te houden en privétransacties naar keuze te doen. Daarbij maken crypto wallets het ook makkelijk om grensoverschrijdende betalingen te doen. Zo kun je crypto's sturen naar iemand aan de andere kant van de wereld in enkele seconden, en je bent hierbij niet afhankelijk van een bank of een andere partij. Crypto wallets zijn hierdoor een mooi instrument voor mensen die in landen wonen met een minder goed financieel systeem.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben crypto wallets veel voordelen. Het zijn digitale portemonnees waarmee je cryptocurrencies kunt opslaan, ontvangen en verzenden. Er zijn verschillende soorten crypto wallets, elk met hun eigen voordelen en beperkingen. Vergeet niet dat het belangrijk is om de juiste keuze te maken en te kijken naar je specifieke situatie en behoeften. Daarnaast blijft het belangrijk om je private keys goed op te slaan, op een plek waar niemand bij kan. Hulp nodig bij je keuze? Op deze website vind je meer informatie over crypto wallets en crypto valuta.