Economie

CvdK Paas voorstander van nuttige automatisering op basis van AI

René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen, verklaarde onder de indruk te zijn van de mogelijkheid om repetitieve taken zoals het handmatig invoeren van gegevens te automatiseren. De verklaring volgde op een presentatie over de vooruitgang van automatisering van werkprocessen die hij bijwoonde op het hoofdkantoor van het Groningse softwarebedrijf Klippa.


Leestijd: 2 minuten

“AI-gedreven automatisering is echt een fascinerende niche, met veel mogelijkheden voor vooruitgang, en natuurlijk een aantal aspecten waar we voorzichtig mee moeten zijn. Ik ben een optimist, dus ik denk dat de uitkomst positief zal zijn, zolang we ervoor zorgen dat de samenleving de ontwikkeling van wetenschap en technologie bij kan blijven houden”, aldus Paas.

Het vaarwel zeggen aan “irritant werk”, zoals hij het noemde, is iets waar hij nu al voorstander van is. “Twee generaties geleden voerde het grootste deel van de beroepsbevolking zware lichamelijke arbeid uit. Tegenwoordig hebben meer mensen dan ooit schone handen als ze hun werk doen, maar er bestaan nog steeds zeer repetitieve banen. Als machines deze herhalende taken kunnen overnemen en mensen dingen kunnen doen die hen meer aanspreken, dan is dat een uitkomst”, aldus de commissaris, die zichzelf ook verbaasd toonde over de ontwikkeling van generatieve AI en de geavanceerde output die software als ChatGPT kan produceren.

“Bij Klippa geloven we dat de rol van technologie is om mensen in staat te stellen hun tijd te besteden aan zinvol werk. Stel je voor dat je één dag per week vrijmaakt, die normaal gesproken gevuld was met administratieve taken, die kun je dan nu besteden aan dat ene ding waar je voorheen nooit tijd voor had”, voegt CEO Yeelen Knegtering toe.

Het automatiseren van documentverwerking, waaronder het herkennen en classificeren van waardevolle gegevens uit onder andere facturen, contracten, bankafschriften en paspoorten  zorgt voor een bewezen tijdsbesparing. Nu bedrijven en overheidsinstellingen te maken hebben met aanzienlijke hoeveelheden inkomende gegevens waaronder sensorgegevens, e-mails, teksten en afbeeldingen is AI- en machine learning software op dit moment de meest betrouwbare manier om gegevensgerelateerde problemen op te lossen.

Daarnaast wordt verwacht dat AI-gestuurde automatisering het tekort aan werknemers in verschillende economische sectoren zal verminderen. Volgens gegevens van het UWV hebben 166 beroepen in Nederland momenteel te maken met personeelstekorten. Bedrijven zetten steeds vaker oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning in om de personeelscrisis het hoofd te bieden. Alleen al het implementeren van direct beschikbare intelligente documentverwerkingstechnologieën bespaart bijvoorbeeld al een duizelingwekkende hoeveelheid werkuren per week. Dit stelt bedrijven in staat om personeel daar in te zetten waar het het hardst nodig is en het tekort aan arbeidskrachten direct aan te pakken.