Economie

Datema Delfzijl, Syntens en Hanzehogeschool werken aan slimme navigatie voor schepen

Terwijl je in de auto zit wordt je tegenwoordig via je navigatiesysteem bestookt met actuele informatie over files, flitspalen en wegopbrekingen. Aan boord van schepen kan het daarentegen wel maanden duren voordat cruciale updates over vaarwegen bekend zijn. Dat moet anders kunnen,denken ze bij Datema. Ze hebben daartoe de hulp ingeroepen van Syntens en de Hanzehogeschool Groningen om te komen met creatieve oplossingen voor het delen en distribueren van nautische informatie. Een grote rol is daarbij weggelegd voor een nieuw begrip, het zogenaamde crowdsourcen van informatie. Bij crowdsourcen van informatie is sprake van een grote mate van delen van informatie door de gebruikers zelf. Bijvoorbeeld: Aan boord van een schip wordt geconstateerd dat een geul verlegd is, de kapitein maakt hiervan een aantekening in het navigatiesysteem. Doormiddel van een nieuw te realiseren platform kan deze informatie straks razendsnel naar alle schepen in de buurt worden gestuurd, zodat zij


Leestijd: 1 minuut

alvast gewaarschuwd zijn. Door middel van het mechanisme van crowdsourcen moet dit uiteindelijk een levend geheel worden. De informatie kan straks via verschillende manieren geraadpleegd en aangevuld worden zoals bijvoorbeeld via het navigatiesysteem, een normale internetbrowser, maar ook via een Iphone of Ipad. Ook is er wellicht een rol weggelegd voor social media zoals Twitter.

Willem Amels, directeur van Datema: “Internet aan boord van schepen was tot nu toe duur en omslachtig, we zien hier echter een ommekeer in onstaan. Hierdoor is het nu ook mogelijk om nautische informatie snel en effectief uit te wisselen, waardoor we de veiligheid op zee kunnen vergroten. Samen met de Hanzehogeschool Groningen willen we onderzoeken hoe we dit het beste aan kunnen pakken en waar de beste mogelijkheden liggen”.

Binnen de hogeschool stelde Riet Grevelink een projectteam samen van lector Regisseren van Ondernemende Netwerken Frank Willems, een aantal docenten en 39 studenten uit verschillende studierichtingen: Human technology , Informatietechnologie en Informatie en Dienstverlening . Maandagmiddag 27 september wordt het project afgetrapt bij Datema in Delfzijl, tegen het eind van het jaar moeten de eerste resultaten zichtbaar worden. Voor de Hanzehogeschool een uitstekende mogelijkheid om in een multidisciplinair team samen te werken met het bedrijfsleven. Verder wordt binnen het project samengewerkt met Syntens en Technologie centrum Noord Nederland (TCNN).