Economie

Van boer tot bord: Dertig Groningse organisaties tekenen voor gezond en lokaal voedsel

Minder afstand tussen productie en consumptie, zekerheid voor lokale boeren, gezonde en verse voeding voor iedereen: dertig Groningse partijen tekenen hiervoor in het convenant Gezond Eten uit de Omgeving. De afspraken moet de inkoop van regionale producten stimuleren en dit komt de regionale economie ten goede.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Klimkin via Pixabay
Foto | Klimkin via Pixabay

Regionale economie stimuleren

In het convenant wordt het stimuleren van een korte voedselketen gezien als een middel om de gehele regionale economie te versterken. Door meer lokale producten te gebruiken krijgen boeren een stabiel inkomen. “Een regionale keten maakt het makkelijker om gesprekken te voeren en alle ketenpartijen passend te belonen voor hun activiteiten”, aldus het convenant. Deze economische zekerheid moet er vervolgens voor zorgen dat boeren kunnen innoveren met bijvoorbeeld nieuwe productiemethodes. De regionale economie wordt zo op een duurzame manier gestimuleerd. 

Zoveel mogelijk onderdelen van de voedselketen moeten lokaal worden uitgevoerd: het telen, het verwerken en het consumeren. Dit verkleint de afhankelijkheid van voedselproductie in andere landen en zorgt ervoor dat consumenten zicht hebben op waar hun eten vandaan komt. 

Grote afnemers

Het convenant is opgesteld door provincie Groningen, gemeente Groningen en innovatieprogramma Fascinating. De focus ligt op de provincie Groningen, maar verbinding met Drenthe en Friesland wordt ook gestimuleerd. De lijst van Groningse partijen die aangesloten zijn bij het convenant is divers: boerenorganisaties, zorginstellingen en onderwijsinstellingen, maar ook supermarkten, banken en overheden. In de eerste instantie richt het convenant zich op grote afnemers, zoals het UMCG en de RUG. Alleen al deze grote partijen zorgen voor een stabiele basis voor boeren.

Verder komt een korte voedselketen niet alleen regionale voedselproducenten ten goede. Kirsten de Wrede, wethouder Landbouw & Platteland en Eiwittransitie stelt dat dit ook gunstig is voor het mkb en de lokale werkgelegenheid. 

Organisaties die willen bijdragen aan een gezond en eerlijk voedselsysteem kunnen zich aansluiten bij het convenant als convenantpartner of als steunpartner. Convenantpartners gaan de afspraken in het convenant naleven: ze zetten zich bijvoorbeeld maximaal in om lokale producten te kopen en stellen een persoonlijk plan op waarin de ambities van de organisatie zijn vastgelegd. Een steunpartner zet zich actief in om het convenant verder te brengen, door bijvoorbeeld convenantpartners te ondersteunen.